PROJEKTI

Modernizacija Centra za gazdovanje kršem Trebinje: Kupuju mašinu koja će hercegovački kamenjar pretvarati u obradivo zemljište

Mašina će biti dostupna svim lokalnim zajednicama u istočnoj Hercegovini ( Ilustracija)

Piše: P. MUCOVIĆ

14.3.2018

U istočnu Hercegovinu bi do ljeta trebala stići mašina koja će hercegovački krš pretvarati u obradive površine. Koštala je oko dva miliona KM i bit će dodijeljena Centru za gazdovanje kršem Trebinje.

Državno zemljište

Prema riječima Branka Tasovca, direktora Centra za gazdovanje kršem, ideja za nabavku ove mašine potekla je od ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića.

- Radi se o nabavci mašine krajnje specijalne namjene, koja melje kamen i zemlju te ih miješa i pravi supstrat koji je pogodan za proizvodnju maslina i vinove loze. Mašina ima velike freze koje ulaze u stijenu - pojasnio je Tasovac.

Dodao je da ima dosta površina koje se mogu tako obrađivati.

- Mi u suštini gazdujemo s oko 175.000 hektara državnog zemljišta. Od toga je oko 60 posto podesno za pošumljavanje, a imamo i neiskoristivih površina negdje oko 8 posto. Sve te površine bi potencijalno bile dobre za pretvaranje u obradive. Međutim, tu treba uzeti faktore potrebe vode za zalijevanje tih površina - naglasio je Tasovac.

Kako je planirano, mašina za privođenje namjeni neobradivog zemljišta bit će dostupna svim lokalnim zajednicama u istočnoj Hercegovini, a dok ne stigne u Trebinju su već poduzeli neke korake.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda, kaže da su oni još prošle godine pokrenuli projekt čiji je rezultat novih 7,5 hektara obradivog zemljišta.

Dutina: Pokrenuli projekt

Tasovac: Površine za obradu

Sjemenski materijal

- Poljoprivrednim proizvođačima smo dodijelili to zemljište, kupili im sadni i sjemenski materijal - naglasio je Dutina.

24 korisnika 

Poljoprivredno zemljište od Fonda su dobila 24 proizvođača.

- Jedini uvjet je bio da to zemljište ne smiju zapustiti i da ga minimalno u narednih pet godina moraju obrađivati. Isti takav pravilnik smo usvojili i za ovu godinu - kazao je Dutina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.