PROJEKTI

Među onima koji starost žele provesti u Ravnom prednjače Dubrovčani

M. SMAJKIĆ

15.3.2018

Na samom jugu Hercegovine, u općini Ravno, na putu prema Zavali, odakle se pruža predivan pogled na Popovo polje i rijeku Trebišnjicu izgrađen je Dom za stare i nemoćne osobe, kao jedan od projekata za održivost tog prostora.

Kako nam je kazao načelnik Ravnog Andrija Šimunović, objekt Doma je skoro u potpunosti izgrađen donacijom Udruženja „Sveti Josip“, dok je Općina osigurala zemljište koje se proteže na 8.000 kvadratnih metara te ima svu neophodnu infrastrukturu. 

- Ukupna vrijednost projekta iznosi četiri miliona KM i veoma smo ponosni što smo uspjeli u realizaciji. Jer za našu općinu, u kojoj nema velikih gospodarskih objekata, ovo je veliki uspjeh, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je riječ o 20 novih radnih mjesta. Vjerujte, to za našu malu lokalnu zajednicu puno znači - kazao nam je Šimunović.

Dom će svoje prve korisnike primiti 3. aprila, kako nam je to jučer otkrila v. d. direktorice Anita Previšić-Bukvić, napomenuvši da će Dani otvorenih vrata biti održani 23. i 24. marta.

- Sve je spremno za prijem korisnika, trenutno dorađujemo neke finese, a uz potencijalne korisnike iz BiH zaprimili smo puno poziva iz susjedne Hrvatske, uglavnom iz Dubrovnika, kojem naša općina prilično gravitira zbog blizine. Inače, tamo su velike liste čekanja, tako da vjerujemo da će veliki broj naših korisnika biti iz Hrvatske - kazala nam je.

Objekt Doma, koji je, inače, duga prizemnica, kako nam je rekla Previšić-Bukvić, ima 18 trokrevetnih soba, a moći će primiti 54 korisnika.

- Uvjeti boravka ovdje će, zasigurno, biti kvalitetni i, naravno, kreirat ćemo i razne sadržaje za slobodno vrijeme naših korisnika u skladu s njihovim potrebama - naglasila je ona.

Mjesečna cijena 

U Općini još nisu odredili datum svečanog otvorenja Doma. Namjeravaju urediti i prostor iza objekta, odnosno prilagoditi ga potrebama korisnika, ali to im, trenutno, ne dozvoljava finansijska situacija.

Inače, mjesečna cijena će iznositi 900 KM za pokretne korisnike, 1.050 KM za polupokretne i 1.200 KM za nepokretne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.