ZAKON

Osam porodica iz HNK spremno prihvatiti mališane bez roditelja

M. HODŽIĆ

17.3.2018

Milinković: Pružiti podršku

Osam porodica s područja HNK prošlo je u proteklom periodu obaveznu obuku iz udomiteljstva i spremno je pod okrilje svog doma primiti djecu bez roditeljskog staranja ili djecu koja su u riziku da se razdvoje od biološke porodice. S druge strane, samo je u Dječijem domu Mostar smješteno 35 djece bez roditeljskog staranja. 

Zamjenski dom

Primjena Zakona o udomiteljstvu FBiH počela je prije nekoliko dana, a iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK apeliraju i na druge porodice koje žele biti udomitelji da se prijave u najbliži centar za socijalni rad, gdje će dobiti sve upute kako da postanu udomitelji i na taj način mališanima pruže zamjenski dom, ljubav, brigu, pažnju i sve što je potrebno za njihov normalan rast i razvoj.

Ističu da je za bavljenje udomiteljstvom potrebno proći obuku i procjenu.

- Prvi korak je podnošenje zahtjeva nadležnom centru, uz koji su svi članovi obitelji dužni dostaviti svoju saglasnost. Slijedi prikupljanje dokumentacije na osnovu koje Centar radi procjenu obitelji o tome je li podobna da se bavi udomiteljstvom, a potom se upućuje na edukaciju - kaže Renata Brkić iz Tima za zaštitu maloljetnih osoba Centra za socijalni rad Mostar.

Brkić navodi da je promocija udomiteljstva koja se u HNK već duže vrijeme provodi pod pokroviteljstvom UNICEF-a urodila plodom, što najbolje pokazuje podatak da su u 2016. godini imali tek jednu prijavu udomitelja, a u prošloj sedam.

- To znači da su se ljudi osvijestili po pitanju udomiteljstva - ističe Brkić.

Janja Milinković, pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, ističe da je udomiteljstvo privremeni oblik zbrinjavanja te da je glavni cilj vratiti dijete u biološku porodicu.

Osnaživanje porodica

- Istraživanja su pokazala da većina djece nije bez roditelja, nego su bez adekvatne roditeljske skrbi. U budućnosti naš je cilj da pružimo podršku biološkim obiteljima, da im pomognemo eventualno i u pronalasku zaposlenja da bismo ih osnažili i vratili im njihovu djecu koja su eventualno u domu ili nekoj udomiteljskoj obitelji - navodi Milinković.

Naknade udomiteljima

Iako novac nipošto ne smije biti motiv za udomiteljstvo, Zakon koji je stupio na snagu predviđa i mjesečne naknade koje iznose najmanje 15 posto prosječne neto plaće u FBiH u protekloj godini.

- Posebno je naknada za udomitelja, a posebno za udomljenika. No, ako se radi o srodničkim obiteljima, onda samo dijete dobiva naknadu, ne i srodnik - dodaje Milinković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.