BKBIH

Biskup Perić: Iz Hercegovine u zadnjih pet godina iselilo 15.000 katolika

M. H.

21.3.2018

Biskupska konferencija (BK) Bosne i Hercegovine (BiH) u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala je 72. redovno zasjedanje, pod predsjedavanjem nadbiskupa vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljića, predsjednika BKBiH.

Tokom zasjedanja, kojem su prisustvovali svi članovi BKBiH, rezimiran je rad u ime BKBiH u protekloj godini, a biskupi su, između ostalog, raspravljali i o aktuelnoj vrlo složenoj društveno-političkoj situaciji u BiH.

U zajedničkom saopćenju pozivaju i potiču sve političke i društvene strukture da u centar svojih nastojanja stave čovjeka kojem treba služiti svaki sistem i svaka institucija, promovirajući njegovo dostojanstvo i sva osnovna ljudska prava i slobode.

Također, ohrabruju sve da se okrenu izgradnji društva u kojem će svakom čovjeku i svakom narodu u cijeloj BiH biti priznato i poštovano pravo na vlastiti identitet jer je to temeljni preduvjet za izgradnju suživota u različitosti.

Novinarima su se, po završetku zasjedanja, obratili kardinal Puljić te biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, koji je kazao da su biskupi razmatrali i fenomen iseljavanja katolika iz BiH koji se, dodao je, posebno bolno osjeća na crkvenom planu.

Prema crkvenim podacima, u prošloj godini je iz svih biskupija u BiH iselilo 13.650 katolika, a iznesen je i podatak da je u proteklih pet godina samo Hercegovinu napustilo 15.000 katolika.

- Jedna naša biskupija prošle godine doživjela je da su šest vjeroučitelja koji su bili regularno zaposleni, napustili službu i otišli na Zapad, a sedam ih se najavljuje za ovu godinu, što znači da vrlo lako možemo ostati i bez vjeroučitelja koje odgajamo. Još dublje i bolnije doživljavamo da nam samo iz Hercegovine u zadnjih pet godina ode 15.000 ljudi. Ne samo da su otišli, nego sada traže svećenika. Mogu reći za mostarsko-duvanjsku biskupiju da smo mi prošle godine u minusu 5.000 vjernika, dakle Mostar i Trebinje - kazao je Perić.

Kardinal Puljić je, komentirajući moguće uzroke ove problematike, kazao da na to utječe i atmosfera napetosti i nesigurnosti, "igra" s ljudskim pravima i porodični odgoj, jer često porodica nije odgajala ljude za život nego za uživanje.

- Čim se tu ne može uživati, bježi. Također, nismo naučili voljeti svoju grudu, a ono što se voli - za to se žrtvuje. Nekako, izgubili smo to što su nam stari baštinili, oni su za tu grudu ginuli, a mi to ne znamo cijeniti. Nažalost, i oni koji su ginuli za nju danas je badava ostavljaju. Evropa nema djece, treba joj radna snaga pa nas na tako perfidan način usisavaju, gotove ljude dobivaju, a nama kako bude - rekao je Puljić.

Uputio je apel medijima da pomognu u stvaranju pozitivne klime u državi, te da svi pomognemo političarima da budu odgovorni u svom odnosu prema zadatku i ljudima.

- Previše nabijamo negativnu klimu, ispada da dolazi sudnji dan... Dajmo malo više volje za život u ovim prostorima - dodao je Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.