HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Azil kod Mostara moći će primiti 100 napuštenih pasa

Idejno rješenje azila za napuštene pse

M. HODŽIĆ

23.3.2018

U naselju Kozice kod Mostara ovih dana započeli su pripremni radovi za izgradnju azila za napuštene životinje odnosno pse „Stray Village“, prvog takve vrste u Hercegovini.  

Riječ je o projektu koji realiziraju Udruženje za zaštitu životinja Mostar „Animal Care Centar“ i njemačka organizacija „Streunerglück e.V.“, a uz podršku brojnih drugih udruženja, ambasada stranih država, kao i Vlade HNK te Grada Mostara, koji je ustupio zemljište u Kozicama.

Projektom je predviđena izgradnja 50 boksova za pse, ambulante te karantene, a, ukoliko sve bude teklo po planu, azil bi trebao biti izgrađen do ljeta. U njemu će sklonište pronaći sve životinje koje članovi Udruženja nađu na ulici.

Tu će imati hranu i svu potrebnu njegu, a nakon određenog perioda, išli bi u proces udomljavanja. Bit će to moderan centar, izgrađen po evropskim standardima, u sklopu kojeg će biti otvoreno nekoliko radnih mjesta za osobe koje će se brinuti o životinjama koje traže dom, veterinarsku obradu i slično.

- Predviđeno je da će kapacitet biti 50 boksova, s tim da će u jednom biti smještena dva psa. U početku će kapacitet biti nešto manji, jer će sve zavisiti od finansija koje budemo imali. Imamo odličnu saradnju s veterinarima koja će se nastaviti jer će u skloništu postojati i ambulanta koja je zakonski predviđena, a tu će biti i čitav niz drugih prostorija - kazala je Emica Ćorić, predsjednica Udruženja „Animal Care Centar“.

Ćorić je istakla da će azil „živjeti“ od donacija te je uputila poziv svim donatorima i građanima da daju svoju podršku u cilju rješavanja problema s napuštenim životinjama. Naglasila je da svi koji žele pomoći mogu pozivom na humanitarne brojeve 092 890 823 (HT Eronet) ili 090 291 007 (BH Telecom) i donirati dvije KM.


Udomili 700 životinja 

Članove ovog udruženja jučer je primio premijer HNK Nevenko Herceg, koji je istakao da je Vlada HNK prepoznala te da podržava njihov rad. Ćorić i njena zamjenica Ivana Vidmar Hercegu su saopćile da je njihovo udruženje do sada u zemljama EU i naše regije udomilo najmanje 700 životinja.

- Postoji sistem udomljavanja u zemlje EU koji ide preko skloništa u BiH koja imaju dozvolu za to. Između ostalog, i zato nam treba azil, da osiguramo tu dozvolu da ne bismo išli preko skloništa u Doboju i plaćali skupe smještaje - navela je Ćorić.


Grad Mostar za izgradnju ustupio zemljište u Kozicama

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.