REAKCIJE

Muftija mostarski nezadovoljan presudom napadačima na džamiju u Omerovićima

Fena

10.4.2018

Muftija mostarski Salem ef. Dedović smatra neprimjerenom uvjetnu zatvorsku kaznu koju je Općinski sud u Livnu izrekao osmorici napadača koji su u avgustu 2015. godine namjeravali pomoću plinske boce raznijeti džamiju u selu Omerovići kod Tomislavgrada.

- Želimo vjerovati u pravosudni sistem naše države, ali sa žalošću moramo konstatirati da se ovim izrečenim sankcijama mogu samo ohrabriti neki novi potencijalni napadači i rušitelji vjerskih objekata, jer očito je da za to neće dobiti primjerenu kaznu.

Napadi na vjerske objekte su mržnjom, netolerancijom i isključivošću inspirirana djela i kao takva zaslužuju i adekvatnu sankciju, jer samo tako će se preduprijediti neki novi nasrtaji, a sistem i država dati do znanja svima u ovoj zemlji da su vjerski hramovi mjesta koja zaslužuju pažnju, poštovanje i zaštitu - navodi se u saopćenju za javnost Dedovića.

Općinski sud je osmoricu mladića osudio za krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Prema navodima optužnice, oni su u noći s 14. na 15. avgust 2015. godine, nakon konzumiranja alkohola u više ugostiteljskih objekata na području Posušja, kupili bocu plina te su otišli u selo Omerovići kod Tomislavgrada da bi dignuli džamiju uzrak i prestrašili tamošnje stanovnike.

U Omerovićima su prijetili mještanima Bošnjacima te su razbili nekoliko prozora na kućama i automobilima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.