HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Malim mostarskim maturanticama predstavljena „muška“ zanimanja

Cilj manifestacije je zainteresirati djevojke za tehnička zanimanja ( Ilustracija)

M. SMAJKIĆ

12.4.2018


U Gradskoj vijećnici u Mostaru jučer je prvi put održana manifestacija „Girls day“ s ciljem predstavljanja tehničkih, netipičnih ženskih zanimanja i struka mladim djevojkama, učenicama završnih razreda osnovnih škola. 

 Pokazati afinitet

Riječ je o događaju koji je realiziran u okviru projekta Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ „Stručno obrazovanje u BiH“, a u saradnji s resornim kantonalnim ministarstvom i Gradom Mostarom.

Bila je to i svojevrsna podrška malim maturantima u profesionalnoj orijentaciji jer su im predstavljena tehnička zanimanja u Mašinsko-saobraćajnoj školi Mostar i Srednjoj strojarskoj školi „Faust Vrančić“ Mostar.

- Cilj nam je spojiti male maturantice iz osnovnih škola s mentoricama iz srednjih škola kako bi djevojke koje imaju afinitete prema tehničkim zanimanjima pridobili za jednu od ovih tehničkih škola - kazala nam je Elma Badžak u ime GIZ-a.

Mentorice u ovom projektu, učenice završnih razreda ove dvije srednje škole Lejla Muftić i Nina Petković izrazile su nadu da će se mnoge djevojke povesti baš za njihovim primjerima.

Tako su njih dvije koje su, kako su navele, bile veoma zainteresirane za matematiku, fiziku, modeliranje, kompjutere, budućim srednjoškolkama prikazale svoje škole upravo iz njihove perspektive.

Također, učenicama su predstavljene priče uspješnih žena, a jednu od njih je iznijela Sanda Zorić, koja je kao inžinjer zaštite na radu u jednoj mostarskoj firmi na poziciji izvršnog direktora.

 Potrebe tržišta

- Za odabir fakulteta vodila me potreba na tržištu, a nikada nisam imala probleme i ograničenja. Važno je šta i koliko znate i za šta ste sposobni. Nikada nemojte dozvoliti da predrasude utječu na vaš potencijal i vjeru u sebe - poručila je Zorić učenicama.


 Samo 20 posto djevojčica bira tehnička zanimanja 

Direktori dvije mostarske srednje škole Zdenka Mišković i Ahmet Pelko iznijeli su podatke o tome da svega 20 posto djevojčica odabere tehnička zanimanja te su izrazili nadu da će im ova manifestacija proširiti vizije u odabiru budućeg zanimanja.


Jučer u Vijećnici: Izneseni brojni primjeri

Zorić: Bez ograničenja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.