MOSTAR

Priča o istinskim patriotima i ljubavi prema domovini

M.Sm.

15.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Nakon Konjica, Jablanice, Prozora i Blagaja, danas je u Mostaru održana centralna svečanost obilježavanja 26. godišnjice formiranja Armije RBiH. 

Tako je na mostarskim Šehitlucima, u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Hercegovačko-neretvanskog kantona, proučena Fatiha i uz polaganje cvijeća odata počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH.

Nekadašnjim borcima, članovima porodica poginulih, ratnim vojnim invalidima, političkim i vjerskim zvaničnicima, ali i školarcima, obratio se brigadni imam Oružanih snaga BiH Ibrahim ef. Ćatić, koji je kroz kratki historijski čas naglasio da je priča o Armiji RBiH, priča o Bosni i Hercegovini, istinskim patriotima i ljubavi prema domovini.

- To je priča o Bosancima i Hercegovcima, mnogim znanim i neznanim herojima, junacima, gazijama, malim običnim ljudima, koji su prije 26 godina čuli zov svoje domovine i, u farmerkama i patikama, odazvali se i stali u njenu odbranu. To je priča o našim šehidima, poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima i svima onima koji su ugradili dio sebe za budućnost BiH - kazao je ef. Ćatić.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Hercegovačko-neretvanskog kantona, slavni ratni komandant, Semir Drljević Lovac, potcrtao je kako samo ime Armije ukazuje na to da nije imala nikakav drugi predznak do onog, što je, dodao je, bio i cilj, jedinstvena, nedjeljiva država BiH, svih njenih ravnopravnih naroda i građana.

Poručio je kako su borci Armije do danas ostali dosljedni tome.

- Naši saborci koji danas protestiraju nezadovoljni u Sarajevu i drugdje, moram reći da to nema veze s Armijom, jer, to je stvar politike koja nije izvršila svoj zadatak. Armija RBiH je svoj zadatak izvršila u potpunosti - kazao je Drljević.

Također, naveo je kako njemu i njegovim saborcima smeta to „da svako ima pravo našom zastavom mlatiti gdje god hoće“.

- Našu zastavu vežu sa zastavama koje su osuđene u Hagu, mi to nećemo podržati i kao organizacija radit ćemo na zakonu da zaštitimo upotrebu armijske vojne zastave, jer ovo prelazi sve mjere - poručio je Drljević.

Predsjedavajući Kantonalne skupštine i ratni komandant Šerif Špago podvukao je kako je današnji datum značajan za cijelu BiH, ali i za Mostar i Hercegovinu.

- Tada su se na ovim prostorima počele zvanično formirati prve armijske jedinice i sam taj čin je stvorio preduvjete da i na ovim prostorima imamo jedinice Armije, koje su se stavile pod jedinstvenu komandu za odbranu BiH, na čijem čelu je bilo Predsjedništvo BiH. To je kasnije, tokom 1993. godine, odnosno napadom HVO-a na Mostar, došlo do izražaja i stvorilo preduvjete da jedinice Armije odbrane Mostar i Hercegovinu - podsjetio je Špago.

Na Šehitlucima je bio i ratni komandant Esad Humo, koji je govorio s posebnim emocijama.

- Već tri dana mislim o tome jesmo li pogriješili, ali ne na početku, već posljednjih 20 godina i koliko je do nas - boraca, a koliko se sve izmijenilo i koliko je istinito da revolucija jede svoju djecu. Pitam se je li oni koji sada vladaju razumiju ono vrijeme od prije 20 godina, i tu su mi emocije pomiješane...Ali, znam da bih opet, kao i većina nas, iako nezadovoljni, opet isto ponovili. Pitam se i to kome služe sva ova obilježavanja je li samo nama ili su poruka nekima drugim...sve su to pitanja koja u svojoj glavi nisam riješio, ali u svakom slučaju je dobro podsjetiti na ovaj datum, da se ne zaboravi. Jer, da nije bilo tog otpora, nas ovdje ne bi bilo i tu je jedina utjeha - kazao je Humo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.