USPJESI

Vrijedne studentice iz Mostara prave isključivo zdrave slatkiše

Četiri studentice mostarskog Ekonomskog fakulteta čine tim „Zdrave slastice"

M. HODŽIĆ

17.4.2018

Četiri studentice Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pod mentorstvom doc.dr. Irme Dedić svoju poslovnu ideju o proizvodnju zdravih slastica pretvorile su u stvarnost i hrabro zakoračile u svijet biznisa.

Testiranje prototipa

Vrijedne studentice prave zdrave kolače i torte koje mogu konzumirati i osobe oboljele od celijakije, dijabetičari, sportisti odnosno svi koji žele uživati u zdravim slatkišima.

Njihov studentski projekat „Zdrave slastice“ s kojim su pobijedile na fakultetskom takmičenju, prepoznala je i Fondacija „Mozaik“, koja im je osigurala 3.000 KM za testiranje prototipa njihovih proizvoda.

Iz tima „Zdrave slastice“ garantiraju da su sve njihove torte i kolači napravljene bez bijelog šećera, bijelog brašna, rafiniranih ulja i ostalih visoko prerađenih namirnica, koje zamjenjuju isključivo zdravim sastojcima.

- Predsjednica našeg tima ima intoleranciju na gluten i ne može konzumirati sve namirnice i slatkiše i tako je došla na ideju da potakne i druge da se zdravo hrane. Hit su nam čoko-hurme, koje su punjene orašastim plodovima i još nekim isključivo zdravim naminricama, kao i razne vrste kuglica, u koje idu razne vrste šumskog voća, kivi, banane, cimet, kokos brašno i slično. Već smo imali par narudžbi od građana -kaže Almina Bajramović, PR tima.

Inicijalna sredstva

Tim je trenutno u fazi testiranja svojih proizvoda a ukoliko uspiju osigurati inicijalna sredstva, kreću u traženje prostora u kojem bi svim građanima ponudile svoje proizvode.

Otvorit će trgovinu

- Uskoro imamo takmičenje pri Fondaciji Mozaik gdje ćemo se potruditi da predstavimo svoju ideju a oni će procijeniti ima li naš biznis ekonomsku opravdanost. Tu možemo osvojiti 15.000 KM, što uključuje i registraciju i to bi nam bila početna sredstva za pokretanje biznisa. Otvorile bi smo trgovinu „Zdrave slastice“ gdje bi smo ponudile naše torte i kolače - dodaje Bajramović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.