KANTON 10

Kiša gasi požare u Livanjskom kantonu

Kiša ugasila požare u LK

Piše: A. KAMBER

12.8.2017

U subotu ujutro su bili aktivni svi višednevni požari u Livanjskom kantonu, premda su, uglavnom bili pod kontrolom, izuzev dijela Dinare, iznad sela Gubin, gdje se vatra počela širiti, ali prije podne počela je padati kiša na području kantona, tako da je uglavnom pogasila požare, a još tinjaju na par užih planinskih lokacija požari, jer se primjećuje dim nastao vjerovatno dogorjevanjem panjeva i većih stabala.

- Tinja još iznad Gubina. Kiša je padala najmanje sat vremena, a na nekim mjestima i do tri sata i naša je procjena da su požari uglavnom ugašeni, no naše ekipe i dalje su na terenu i skupa sa radnicima šumarije osmatraju i za slučaj potrebe će djelovati na terenima na kojima im bude dostupno. Nadamo se ipak da će kiša sasvim ugasiti požare - kazao je dežurni u Upravi CZ Livanjskog kantona, Željko Vujeva.

Sličnu informaciju smo dobili i od Radovana Mihajla, mještanina sela Sajković, čija je kuća na samoj granici sela Gubin, iznad kojeg je danima gorjelo i gdje je djelovao i helikopter OSBiH. Mihajlo je piotvrdio da se jutros dobro dimilo iz pravca Bosanskog Grahova, kao i da su bili aktivni požari i na Dinari, Šatoru i Staretini, koji se vide od njegove kuće, ali da trenutno (oko 14 sati) koliko vidi većih znakova požara nema ni na jednoj lokaciji.

- Iznad Gubina u Troglavu još na jednom mjestu dimi i vjerovatno sagorjevaju panjevi. Na Šatoru se također vidi manji dimni džep, na Staretini ništa, a pošto je kiša došla iz pravca Bosanskog Grahova, pretpostavljam da je ugašen požar i u Resanovcima - kazao je Mihajlo.

- Sad sam sa terena. Jaka kiša u Bosanskom Grahovu je padala već od 10 sati, a pada i sada oko 14,30 sati kad razgovaramo. Više se dim ne vidi iznad Resanovaca i cijenim da je ugašen, jer se radilo o pljusku koji i dalje pada. Prema mojim informacijama ugašeni su požari i na Šatoru i Staretini - kazao je načelnik općine Bosansko Grahovo, Duško Radun.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.