KANTON 10

Premijerno prikazan film "Potraga za sličnostima"

A. Kamber/Avaz.ba

A. KAMBER

22.9.2017

U dvorani za sastanke OV Tomislavgrad danas je premijerno prikazan dokumentarni film "Potraga za sličnostima", koji govori o problemima i željama mladih iz šest bh gradova. 

Dobrodošlicu prisutnima, kao i režiseru filma, Emiru Kapetanoviću, iz sarajevskog Magacin Kabarea, poželio je predsjednik OV Tomislavgrad Luka Krstanović, a kratko o radu na filmu govorio je režiser Kapetanović, nakon čega je uslijedila 50-minutno prikazivanje filma, koji je tematikom tragao za sličnostima mladih u BiH i dobrim dijelom ih našao, što je i poruka filma. 

- Film je podržala Ambasada SAD i obuhvata trenutke edukacija i radionica, te prikazuje završne umjetničke radove, promišljanja i izjave mladih sudionika iz šest bh. gradova, koji su svojim angažovanjem pokušali pomjeriti granice i umjesto različitosti, pronaći sličnosti između pripadnika različitih etničkih grupa u BiH - rekao je Kapetanović.



A. Kamber/Avaz.ba

Dodao je da su u okviru projekta obišli Doboj Jug, Sanski Most, Ljubuški, Tomislavgrad, Lopare i Ribnik U ovim mjestima su, kako je rekao, kroz radionice istraživali individualni i kolektivni identitet, kao i kulturno nasljeđe, nakon čega su mlade okupili u zajednički kamp i kongres u Sarajevu, s namjerom da zajednički istražuju i kreiraju kulturno naslijeđe u BiH.

"Nakon 15-dnevnog kampa u Sarajevu, kojeg je organizirao Magacin Kabare učesnici su svoje radove prezentirali u Zemaljskom muzeju BiH i njih preko 200 sudjelovalo je u ovom filmu u kojem poručuju da je bolju BiH moguće napraviti dijalogom i zajedničkim traganjem za rješenjima“, kazao je Kapetanović, podsjećajući da je istoga dana premijera u svih šest navedenih općina kao i da je ulaz besplatan.

Realizaciju projekta su pomogli i Ministarstvo kulture i sporta KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Jolie-Pitt fondacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.