KANTON 10

Kupuje se zemljište za izgradnju katoličke crkve u Drvaru

A. Kamber

Piše: A. Kamber

13.1.2018

U petak, 12.01.2018.godine, biskup banjalučki Franjo Komarica je u biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci razgovarao sa drvarskim katoličkim svećenikom, don Davorom Klečinom, koji je biskupu podnio izvještaj o svojim nastojanjima tokom 2017.godine i ranije vezano za ideju izgradnje katoličke crkve u Drvaru koja je više godina privremeno locirana u nekadašnjem Radničkom domu. 

Klečina je biskupa podsjetio i kako se prošle godine OV Drvar bilo obavezalo iznaći pogodnu lokaciju za gradnju katoličke crkve, na čijoj su nekadašnjoj lokaciji privatni objekti, premda je knjiški zemljište i dalje crkveno. 

Don Klečina: Očekujuća lokacija katoličke crkve u Drvaru ( A. Kamber)

Jedna od ideja don Klečine je da se katolička crkva izgradi na lokaciji nadomak sportskog centra, ali uprkos nastojanjima, lokalna i kantonalna vlast su se po tom pitanju oglušile. 

Zbog toga su drvarski župljani voljni i kupiti plac za crkvu, a kako je don Klečina prenio biskupu, takvu jednu parcelu želi im prodati jedan Drvarčanin.

Zbog toga je don Klečina zamolio biskupa Komaricu i njegove saradnike da mu daju dozvolu za prikupljanje sredstava za kupovinu pronađenog zemljišta, što je biskup Komarica i odobrio.

Nekadašnja katolička crkva u Drvaru, srušena 1949. godine ( A. Kamber)

Don Klečina se zahvalio i već pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za izgradnju katoličke crkve u Drvaru gdje se broj katolika znatno povećao doseljavanjem Hrvata iz drugih dijelova BiH, tokom i nakon posljednjeg rata, te im je, kako kažu, iz toga razloga i potrebna adekvatna crkva s pratećim sadržajima.  

Podsjećamo, izgradnju katoličke crkve u Drvaru podržao je i Visoki predstavnik Valentin Incko, koji je s tim ciljem prošle godine i posjetio Drvar.

Incko i drvarski župnik Klečina: Crkvu ne treba politizirati ( A. Kamber)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.