REPUBLIKA SRPSKA

Bosanska Gradiška: Gradnja zgrade za najugroženije

Lokacija za novu zgradu

Piše: B. G.

22.8.2017

Neprofitno socijalno stanovanje uskoro će zaživjeti u Bosanskoj Gradišci izgradnjom 64 stana za najugroženije kategorije. 

Za izgradnju stambene zgrade osigurana su četiri miliona KM od Vlade RS i Općine. 

Dragana Ilić, rukovodilac Službe načelnika općine, kaže da se radi isključivo o stanovima za socijalne kategorije koji će biti u vlasništvu Općine i nisu predviđeni za privatizaciju, odnosno otkup.

- U ovim stanovima, koji će biti u potpunosti opremljeni, boravit će osobe koje imaju status socijalno ugroženih, bez obzira na to jesu li izbjeglice ili su porijeklom s područja gradiške općine - rekla je Ilić.

U socijalnim stanovima prioritetno će biti zbrinuti stanari kolektivnih centara u Lamincima i Rovinama, nekoliko stanara kolektivnog centra u Ramićima kod Banje Luke te osobe za koje Općina plaća ili subvencionira zakupninu.

- Općina je odredila mjesečnu naknadu od marku po kvadratnom metru, ali za porodice, bračne parove ili druge korisnike koji ne budu u mogućnosti da plaćaju ovaj iznos Općina će u punom iznosu subvencionirati njihovu stanarinu - navodi Ilić.

Izgradnja će početi već naredne jeseni u naselju Krošnja.

Ko ima pravo na stan 

Pravo na stanove imat će osobe u stanju socijalne potrebe, bračni parovi do 35 godina koji nisu u stanju da osiguraju stambeni prostor, stariji od 65 godina, izbjeglice i povratnici. To se odnosi na korisnike stalne socijalne pomoći, nezaposlene čiji prihodi mjesečno ne prelaze 15 posto prosječne plaće te osobe s teškim zdravstvenim poteškoćama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.