REPUBLIKA SRPSKA

Dogovorena saradnja u narednoj godini: Prizemni generatori će neutralizirati gradonosne oblake uz rijeku Savu

Prizemni generator na Goricama u Hrvatskoj

B. GRGIĆ

23.9.2017

Stručnjaci Protivgradne preventive iz Bosanske Gradiške i Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske među prvima su nakon rata uspostavili saradnju, a ovih dana je ona otišla korak dalje. 


Potpisan sporazum

Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive RS, i Vladimir Hiti, voditelj Radarskog centra u Goricama u susjednoj Hrvatskoj, detaljno su dogovorili saradnju u oblasti protugradne zaštite u narednoj godini. Potpisali su sporazum o nabavci prizemnih generatora, koji će imati funkciju da neutraliziraju gradonosne oblake u pojasu uz rijeku Savu, području gdje se zbog granice ne smiju ispaljivati protugradne rakete. 

Ovu sezonu ocijenili su veoma uspješnom, a detaljno su razradili aktivnosti za narednu sezonu.

I Hiti i Dejanović definirali su rizično područje od gradonosnih oblaka. To je pojas rijeke Save.

- Čak 65 posto prodora dolazi s juga, a 35 posto sa sjevera, odnosno iz Hrvatske, ali taj redovno napravi najveće štete. Od velikog značaja za protugradnu zaštitu u našoj zemlji je da je efikasna i aktivna protugradna zaštita u Hrvatskoj - tvrdi Dejanović.

Vladimir Hiti, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom, tvrdi da su najpogubniji gradonosni procesi koji se formiraju nad rijekom Savom.

- U tom slučaju ni jedna strana ne može djelovati protugradnim raketama. Gdje taj proces skrene, tamo nastaje problem. Dosadašnja iskustva nam govore da je desni razvoj jezgre češći. Zbog toga smo se orijentirali na alternativnu zaštitu, u vidu prizemnih generatora - kaže Hiti, koji je ujedno i autor najmodernijeg prizemnog generatora koji isijava srebreni jodid u atmosferu, a uključuje se sistemom daljinskog upravljanja.

Uprkos činjenici da nekoliko općina i gradova ne plaća svoje obaveze za protugradnu zaštitu, direktor Dejanović je optimista kada je naredna sezona u pitanju i tvrdi da će ona biti najuspješnija otkad postoji ova djelatnost.

Veća efikasnost

- Naredne sezone pustit ćemo u pogon automatske protugradne stanice, dogovorena je nabavka prizemnih generatora, koji će biti locirani u pojasu pored rijeke Save, tu su i sve stare stanice i, naravno, nove rakete, koje djeluju u vidu lepeze i znatno su efikasnije - kaže Dejanović.

Ove sezone ispaljeno 2.500 raketa  

I ovogodišnja aktivna sezona protugradne zaštite smatra se uspješnom. Za pet mjeseci sezone strijelci od Une do Drine ispalili su 640 raketa u gradonosne oblake, spriječivši na taj način značajnije štete na poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi. Njegov kolega Vladimir Hiti kaže da je na području koje pokriva Radarski centar Gorice ove sezone ispaljeno 120 protugradnih raketa, a na branjenom području Hrvatske nešto više od 1.800.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.