REPUBLIKA SRPSKA

Najviše zavisnika od heroina i marihuane

Avaz.ba

27.9.2017

Načelnik Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Nera Zivlak-Radulović rekla je Srni da je u prvih šest mjeseci ove godine 32 zavisnika liječeno od narkotika, uglavnom od heroina i marihuane.

Radulović je rekla  da je broj zavisnika od narkotika veći od zvaničnih podataka jer nisu svi zavisnici registrirani, te napomenula da postoji razlika u liječenju zavisnosti od različitih supstanci. 

- Zavisnost od opijata stagnira, dok se kao veći problem nameće zavisnost od zloupotrebe više vrsta psihoaktivnih supstanci istovremeno - izjavila je Radulović.

Ona je dodala da je evidentan porast zavisnosti od alkohola, a posebno zloupotrebe, odnosno intoksikacije alkoholom kod mladih.

ZA LIJEČENJE KLJUČNI KONTINUITET TERAPIJE I PODRŠKA PORODICE

Radulović je navela da Odjeljenje za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju UKC-a RS ima Odsjek za alkoholizam, te Odsjek za detoks, za zavisnike od opijata i drugih psihoaktivnih supstanci, i treći odsjek - Centar za opiodno-supstitucionu terapiju za zavisnike od psihoaktivnih supstanci u ambulantnom liječenju.

- Tretmanske opcije za liječenje zavisnosti od narkotičkih sredstava usklađene su sa savremenim standardima i sa tretmanskim opcijama koje se koriste u našem okruženju i šire - kaže Radulović.

Pacijenti se liječe kroz hospitalni dio koji podrazumijeva, prije svega, obradu pacijenta i saniranje somatskih i psihičkih posljedica zavisnosti, detoksikaciju, te uvođenje na supstitucionu terapiju. Hospitalni dio podrazumijeva i rad na motivaciji za dalje liječenje, te pripremu za odlazak u terapijsku zajednicu.

Osim hospitalnog dijela, postoji i Centar za opiodino-supstitucionu terapiju u koji dolaze pacijenti kojima je potrebno održavanje, kraća ili duža detoksikacija.

- Unutar Centra rade se i psihosocijalne intervencije sa zavisnicima i članovima njihovih porodica. Pacijenti se svakodnevno primaju, kontroliše se njihovo stanje i procjenjuje potreba za terapijom - naglasila je Radulović.

Ona je navela da terapiju dobivaju na osnovu preporuke ljekara specijalista psihijatrije, a potom preko uputnice ljekara porodične medicine jer je supstituciona terapija na pozitivnoj listi lijekova Fonda zdravstenog osiguranja RS.

- U prethodnom periodu je došlo do manjeg problema oko propisivanja terapije metadon solucijom, jer je nije bilo u javnim apotekama, ali sada je nabavljena i liječenje zavisnika od psihoaktivnih supstanci se odvija nesmetano - istakla je Radulović.

Ona je napomenula da je liječenje uspješno ukoliko zavisnici prihvate sve uslove i u kontinuitetu se pridržavaju terapijskih dogovora, te da poseban značaj ima podrška porodice i najbližih.

U PET GODINA REGISTROVANO 455 ZAVISNIKA

U Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekli su da je prošle godine bio 31 liječeni zavisnik od narkotika, dok je od 2010. do 2015. godine registrovano 455 zavisnika.

- Najmlađi registrovani zavisnik pripada uzrasnoj grupi od 15 do 19 godina, a najstariji je u grupi od 55 do 59 godina - rečeno je Srni u Institutu.

U 2014. ZAPLIJENJENA 262 KILOGRAMA MARIHUANE

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, u prvih osam mjeseci ove godine zaplijenjeno je, između ostalog, 719 grama heroina, 525 grama kokaina, te 38,6 kilograma marihuane.

U MUP-u RS Srni je navedeno da su u posljednjih deset godina najveće količine opojnih droga zaplijenjene u toku 2014. godine, i to najviše marihuane 262 kilograma i kanabisa 3.467 stabljika.

- Najzastupljenija droga na teritoriju Republike Srpske je marihuana, čija je cijena u prosjeku oko 10 KM po gramu. Na drugom mjestu je amfetamin, čiji se gram kreće od 25 do 35 KM, a na trećem mjestu je heroin koji, zavisno od čistoće,  u prosjeku doseže cijenu od 50 KM po gramu - rekli su u Ministarstvu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.