REPUBLIKA SRPSKA

Prijedlog Rezolucije - RS će svaki budući status koordinirati sa Srbijom

Fena

6.10.2017

Republika Srpska (RS) je opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma – navedeno je u Prijedlogu Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta.

Ovaj dokument, koji su pripremili klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K-a, bit će razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a, 17. oktobra.

Predlaže se usvajanje odluke o proglašavanju vojne neutralnosti RS-a u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS-u, na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

Svi organi i institucije RS-a bit će obavezni da provode ovu rezoluciju, a svako suprotno postupanje bit će sankcionisano u skladu s zakonom.

Na njeno poštivanje bit će obavezni i predstavnici RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine, a Vlada i druge institucije bit će dužni da obavještavaju Narodnu skupštinu o aktivnostima koje preduzimaju na sprečavanju pokušaja kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava RS-a.

Ukoliko ova rezolucija bude usvojena, prethodno doneseni akti Narodne skupštine RS-a, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

Klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K u Prijedlogu Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a još navode da je taj bh. entitet trajno opredijeljen za poštovanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine "nastale međunarodnim ugovorom uz garancije velikih sila i potpise Srbije i Hrvatske".

- Dejtonski sporazum je dio međunarodnog prava i njegovi aneksi kao provedbeni sporazumi mogu se mijenjati samo uz sporazume strana – RS i Federacije BiH....Teritorija RS-a ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom RS-a smatrat će se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo - navodi se u ovom dokumentu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.