REPUBLIKA SRPSKA

Popunjeni svi kapaciteti: Za smještaj u Dom penzionera napravljena i lista čekanja

Dom penzionera u Trebinju: Neophodno proširenje

Piše: P. MUCOVIĆ

24.10.2017

Dom penzionera u Trebinju je uvijek popunjen do posljednjeg mjesta, a zainteresiranih je toliko da postoji i lista čekanja. Štićenici su iz BiH, naravno, najviše ih je iz istočne Hercegovine, mada ih ima i iz zemalja okruženja. 

Različite cijene

- Dom raspolaže sa 120 ležajeva i svi su popunjeni, s tim da imamo dva do tri mjesta koja nam služe u interventne svrhe, kada bukvalno iz Bolnice Trebinje smještamo pacijente u naš dom. U narednom periodu planirano je proširenje kapaciteta za 30 mjesta i ja sam siguran da će i ona biti popunjena - ističe Ćapin.

Dodaje da cijena smještaja zavisi od kategorije smještajnog kapaciteta, ali i pokretljivosti štićenika, i kreće se u rasponu od 650 do 920 KM.

Brojne radionice

Ćapin naglašava da JU Dom penzionera nije samo spavaonica nego se tu organiziraju razne radionice i druge aktivnosti da bi se ljudi treće dobi što više uključili u život zajednice.

Lijepo druženje  

Osamdesetsedmogodišnja Dušanka Bjeloš iz Sarajeva u Dom penzionera stigla je prije devet godina.

- Ovdje mi je veoma fino. Kada je lijepo vrijeme, šetam, a kada zahladi, družim se s drugim ženama u radionici. Pletemo, šijemo i bavimo se svim ručnim radovima, a ponešto i prodamo. Svi nas paze. Dolazi nam i doktor da nas obiđe i da neki lijek ako nekome treba - kazala je Bjeloš.


Ćapin: Više od spavaonice

Vrijedna donacija

Dom penzionera nedavno je dobio vrijednu donaciju od nekadašnjeg košarkaša, a sada trenera KK Friburg u Švicarskoj, Trebinjca Pere Aleksića.

- Radi se o specijalno namijenjenim medicinskim krevetima, hodalicama, kolicima, neophodnoj posteljini, pelenama, kao i ostalim medicinskim sredstvima koja spadaju u potrošni materijal i jednostavno nešto što nam je bilo neophodno, čime ćemo olakšati život našim štićenicima i učiniti ga udobnijim - pojasnio je Ćapin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.