REPUBLIKA SRPSKA

UKC RS snosit će troškove boravka majki uz djecu koja su na liječenju

Agencije

11.11.2017

Nakon inicijative majki za ukidanje plaćanja dnevnog boravka uz djecu na liječenju koje je u Banjoj Luci 45 KM, UKC RS je odlukom v.d. generalnog direktora Vlade Đajića donio odluku da će njihova ustanova snositi troškove boravka majki, pratioca ili staratelja u bolnici do kraja ove godine, odnosno do isteka ugovora s Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

UKC RS napominje da se nalazi u nezavidnom položaju zbog nepovoljnog ugovora koji imaju sa Fondom zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, te će u narednoj godini uložiti sve napore da se ovaj i svi slični problemi sa kojima se UKC RS suočava, zajednički prevaziđu, a sporni ugovor sa FZO RS promijeni.

Iz ove ustanove dodaju da su obavezni da, kao javna zdravstvena ustanova, poštuju pravilnike i zakone u čijoj izradi ne mogu da učestvuju, a moraju da ih poštuju.

U saopćenju se navodi da je upravo ovaj sporni pravilnik, koji u određenim slučajevima ide nauštrb majki, pratioca ili staratelja uz djecu u momentima kad im je najpotrebnije, jedan od takvih primjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.