REPUBLIKA SRPSKA

Vlasenica: Vjetar oštetio 5.000 objekata, škola ostala bez krova

Z. Kuljić

12.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nakon novih udara vjetra, u Vlasenici je, prema procjenama nadležnih, oštećeno najmanje 5.000 stambenih i poslovnih objekata.

Više od 15 stambenih, ugostiteljskih, školskih i trgovinskih objekata poptuno je ostalo bez krova, veći dio grada nema struju, a vodu imaju samo oni dijelovi općine koji se snabdijevaju iz vlastitih izvora i seoskih bunara.

Prema riječima Radenka Jevtića, na terenu su sve raspoložive snage koje rade na otklanjanju elektro i vodovodnih kvarova, te na uklanjanju ostataka sa oštećenih objekata, te sječi stabala.

- Naše su procjene da je najmanje 5.000 objekata pretrpjelo neki vid štete od jakih udara vjetra, a stalno nam se javljaju građani koji prijavljuju nove štete. Mi obilazimo i gradsko i seoska područja kako bi se upoznali sa razmjerama štete. Noćas je vjetar poptuno skino krov sa zgrade Osnovne škole "Vuk Karadžić". Jučer su radnici Elektrodistribucije uspjeli da obezbijede snabdijevanje strujom, ali je nakon noćašnjih udara vjetra opet nestalo struje zbog čega su ekipe stalno na terenu - rekao je Jevtić i dodao da je u Vlasenici zaista "vanredno stanje".

Prema navodima odgovornih u Civilnoj zaštiti, najteža situacija je u naselju Bregovi gdje nema objekta koji imao neki vid štete dok je u jednom dijelu grada, u naselju Sušica, oboreno čak 50 borova.

Nataša Šarac, koja živi u naselju kod osnovne škole, kaže da je i na njihovoj zgradi oštećena krovna konstrukcija.

 - Nismo mogli ni da spavamo ove dvije noći od zavijanja vjetra i lupanja limova. Bilo je strašno. Sada samo razmišljamo kako ćemo naći majstore da ovo saniramo prije kiše jer su štete vidljive na mnogim kućama - rekla je Šarac.

Drugog dana orkanskog vjetra u Zvorniku načinjene su manje štete na starijim stambenim objektima u Kamenici, dok je nekoliko naselja ostalo bez struje gdje su ekipe već na terenu i otklanjaju kvarove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.