REPUBLIKA SRPSKA

Čavić: Opozicija napušta parlament RS i najavljuje dalju borbu

Avaz.ba

12.12.2017

Opozicija neće učestvovati u radu Narodne skupštine, jer smatra da Vlada RS-a predlaganjem budžeta za 2018. i Programa ekonomskih reformi po hitnom postupku, krši Ustav i zakone, najavio je danas poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Istakao je da se to odnosi na ovu sjednicu, a da će o daljim oblicima političke borbe odlučiti zajedno s drugim stranakama Saveza za promjene. 
- Ovu Skupštinu pod hitno treba raspustiti i pozivam predsjednika RS-a da to uradi, jer se krše zakoni koje je usvojila, kao i skupštinski Poslovnik. Čak je 11 odredbi zakona prekršeno po pitanju predlaganja budžeta RS-a za 2018. - rekao je Čavić novinarima. 

Podsjetio je da je opozciija blokadama rada parlamenta pokušavala da ukaže na te pojave, te tražila da se stanje poboljša i rad parlamenta i Vlade dovede u zakonske okvire, ali bez rezultata.

U Narodnoj skupštini RS-a ni nakon tri i po sata rasprave nije usvojen dnevni red, na koji primjedbe iznose poslanici opozicije, jer smatraju da je neprihvatljuvo je da Vlada RS-a ponovo budžet predlaže po hitnom postupku. 

Entitetska vlada zatražila je posebno zasjedanje, na kojoj bi po hitnom postupku trebalo da budu razmatrani prijedlozi programa ekonomskih reformi RS-a za 2018.-2020. godinu i budžeta RS-a za 2018.godinu.

Na posebnom zasjedanju trebalo bi, između ostalog, da budu razmatrane i odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS-a za 2018. godinu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.