REPUBLIKA SRPSKA

Salkić: Vlast u RS je trebala više pažnje posvetiti procesu povratka

Fena

29.12.2017

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je danas da još postoji veliki interes za povratak u ratu izbjeglih i raseljenih osoba u BiH.

- Vlast u RS je trebala više pažnje posvetiti procesu povratka, a ključni problem je sistemska diskriminacija koja se provodi nad ljudima koji se vraćaju na ovaj prostor, nemogućnost izučavanja nastave na maternjim jezicima u RS, te neravnomjerna nacionalna zastupljenost prilikom zapošljavanja u RS i drugo – rekao je Salkić novinarima.

On je danas u Banjoj Luci, na tematskoj konferenciji o temi ''Saradnja institucija u implementaciji procesa povratka“, pozvao nadležne da se pozabave ovim problemima, jer se oni, kako kaže, neće sami od sebe riješiti. 

- Jedan od najboljih načina te borbe je da učinimo napore da bude više političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata prije svega u Narodnoj skupštini RS, a onda i Vijeću naroda RS i da osiguramo da niko nikome ne bira predstavnike u vlasti - istakao je Salkić.

I potpredsjednik RS Josip Jerković je pozvao donatore da daju sredstva kako bi se omogućio povratak, na kojem već rade resorna ministarstva u skladu s raspoložim novcem.

Rekao da svi oni koji rade na obnovi u ratu porušenih objekata i povratku izbjeglih trebaju da razmotre kako se taj proces odvija, a prilika za to su i ovakvi skupovi.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i predsjednik skupštinskog Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih i povratnika Senad Bratić je podsjetio da su nadležni predstavnici za ovu oblast u BiH organizovali nekoliko tematskih sjednica s ciljem rješavanja problema ovih kategorija stanovništva.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš je rekao da u tom bh. entitetu još uvijek ima sedam kolektivnih centara u kojima je 151 porodica, odnosno oko 200 korisnika.

- Bili smo spremni da ih zatvorimo prije dvije godine, ali način implementacije kreditnih sredstava ide sporo - dodao je Čordaš.

Ovo ministarstvo ima godišnji budžet od oko osam miliona KM, što nije dovoljno da se riješe preostali problemi ove kategorije stanovništva.

Iznio je i podatak da je još uvijek 150.000 neobnovljenih stambenih jedinica na nivou BiH, a da ih je do sada 300.000 obnovljeno.

- Žao mi je svih kojima ne možemo udovoljiti po njihovim zahtjevima za obnovu - istakao je Čordaš i izrazio nadu da će se i ti problemi riješiti.

Smatra da u RS nema diskriminacije kada je u pitanju povratak.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je danas u Banjoj Luci organiziralo tematsku konferenciju o temi ''Saradnja institucija u implementaciji procesa povratka'', kojoj su prisustvovali entitetski ministri za pitanja izbjeglica i raseljenih, potpredsjednici RS iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, kao i predstavnici Narodne skupštine RS i Parlamenta FBiH uključeni u rad na pitanjima od interesa za povratničku populaciju, te predstavnici povratnika na lokalnom nivou vlasti u RS, kao i resornih kantonalnih ministarstava.

Tematski okvir konferencije obuhvatio je pregled dosadašnjih aktivnosti institucija u periodu 2015.-2017., osnaživanje koordinacije svih nivoa vlasti, te utvrđivanje planova za dalje djelovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.