REPUBLIKA SRPSKA

Podaci: Najskuplji stan kupljen u RS prošle godine koštao 631.000, a kuća 618.123 KM

Srna

2.1.2018

Na teritoriji cijele Republike Srpske tokom 2017. godine prometovano je nekretnina, zemljišta i drugih nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti 483.750.934 KM, a cijena najskuplje prometovanog stana iznosila je 631.000 KM, podaci su iz Registra cijena nepokretnosti koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP). 

Cijena najskuplje prometovane kuće iznosila je 618.123 KM, najskuplji metar kvadratni stambenog prostora koštao je 4.344 KM, dok je cijena najskuplje prometovanog poslovnog prostora bila 845.790 KM odnosno 6.173 KM po metru kvadratnom, rečeno je Srni u RUGIP-u.

Iz ove uprave navode da je tokom 2017. godine prometovano 15.516 kuća, stanova, poslovnih, stambeno-poslovnih, industrijskih i poljoprivrednih objekata te građevinskog, poljoprivrednog i ostalog zemljišta, kao i šuma, pašnjaka, ribnjaka i drugih nepokretnosti.

U Registru cijena nepokretnosti tokom prošle godine evidentirana su 8.844 kupoprodajna ugovora koja su bila predmet upisa vlasništva u područnim jedinicama i kancelarijama RUGIP-a.

Najviše kupoprodajnih ugovora evidentirano je na području Banje Luke, a najmanje na području Krupe na Uni.

RUGIP od početka 2017. godine na teritoriji cijele Republike Srpske evidentira sve kupoporodajne ugovore na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti.

Evidentirani podaci iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nepokretnosti od 29. novembra 2017. godine javno su dostupni na zvaničnoj internet-stranici RUGIP-a.

Uspostavljanje i vođenje Registracije na nepokretnosti u Republici Srpskoj omogućeno je zahvaljujući švedskom donatorskom projektu za unapređenje zemljišne administracije u BiH "CILAP".

Direktna korist od uspostavljanja i vođenja Registracije na nepokretnosti ogleda se u uspostavljanju transparentnog i stabilnog tržišta nepokretnosti, te porastu bruto domaćeg proizvoda.

Registracija na nepokretnosti služi i za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta i za potrebe modeliranja masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procjenilaca.

Uspostavljanje Registracije na nepokretnosti značajno je i za poslove eksproprijacije, kreiranje politike upotrebe zemljišta te uzimanje hipotekarnih kredita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.