REPUBLIKA SRPSKA

Salkić za sutra sazvao sastanak povodom obilježavanja neustavnog dana RS

Fena

7.1.2018

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić zakazao je za sutra sastanak s poslanicima iz Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda RS na kojem će zauzeti stav o nastavku obilježavanja neustavnog i diskriminirajućeg dana RS.

Sastanak će biti održan u Banjoj Luci, a izjave za novinare su predviđene u 13.30 sati.

Srpski zvaničnici u RS već za sutra su najavili određene aktivnosti u okviru obilježavanja dana RS, a 9. januara bit će organiziran i defile glavnom banjalučkom ulicom i akademija.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije "Domovina" (SDA, SBiH, HSP), 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Zakon o "danu RS", jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao "dan RS".

Vlada RS je tada predložila Zakon o "danu RS", nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS koji je precizirao 9. januar kao praznik i "dan RS".

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao "dan RS", a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.