REPUBLIKA SRPSKA

Okončana parada kojom je obilježen 9. januar, neustavni dan RS

E. T. - G. D.

9.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Foto: F. Fočo

Okončana je parada i svečani defile, kojim je u Banjoj luci obilježen neustavni dan RS. 

Manifestaciji su prisustvovali najviši zvaničnici ovog bh. entiteta, predstavnici Srbije, lideri političkih stranaka i drugi. 

Na paradi se nije pojavio član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić, koji je prošle godine postrojio Treći puk OS BiH na paradi. 

Obilježavanje 9. januara proteklo je mirno i bez incidenata, uz veliko prisustvo snaga sigurnosti.

13.00 Predsjednik RS Milorad Dodik i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prošetali su ulicama Banje Luke uz zvukove "Marša na Drinu". Time je okončana parada ulicama najvećeg grada u manjem bh. entitetu povodom neustavnog dana RS.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Foto/Video: E. Trako

12.05 Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik postrojio je specijalnu jedinice MUP-a RS i pozdravio ih riječima "pomoz Bog junaci", u okviru parade povodom neustavnog dana RS. 

U defileu učestvuju pripadnici MUP-a RS, vatrogasci, ronioci, planinari, spasioci, predstavnici folklornih ansambala.

11.50 Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin  kazao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvijek vodio računa o RS.

- BiH poštujemo, RS volimo. Srbija ima obavezu da čuva Dejtonski sporazum. Srpski narod je izborio svoje pravo da sam odlučuje o svojoj sudbini - rekao je Vulin. 

Borislav Borenović, lider PDP-a, kazao je danas povodom obilježavanja 9. januara, dana RS, da mu je želja da - RS bude stabilna i da ljudi u njoj žive bolje.

- Želim da se manje inatimo i da budemo bolji, poručio je Borenović.

Prvi čovjek SDS-a Vukota Govedarica poručio je da niko ne može da otme 9. januar. 

- Obilježavanje 9. januara nikome nije smetalo 20 godina, a onda je zasmetalo pojedincima. U godini je 364 dana koja ne vrijeđaju osjećanja,  a samo ovaj vrijeđa - poručio je Govedarica.

11.20 U Banjoj Luci  počelo je postrojavanje specijalnih jedinica MUP-a RS, povodom 9. januara, neustavnog dana RS.

Osim predsjednika RS Milorada Dodika, paradi prisustvuju i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijerka RS Željka Cvijanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina i drugi.

Primjetno je pojačano osiguranje u svim dijelovima Banje Luke, a naš reporter zabilježio je i da su na krovovima zgrada raspoređeni snajperisti.

 

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je jutros novinarima u Banjoj Luci da je ovaj entitet "postao nezaobilazni faktor koji se mora uvažavati".

Povodom 9. januara, neustavnog dana RS, koji će danas u Banjoj Luci biti obilježen nizom manifestacija, Dodik je kazao kako se taj datum proslavlja 26. put. 

- Mi želimo živjeti samo u takvoj BiH u kojoj se RS mora uvažavati - poručio je Dodik.

Svim građanima manjeg entiteta uputio je čestitku povodom praznika za koji je Ustavni sud BiH 26. novembra 2015. utvrdio da je neustavan.

Planirano je da obilježavanju neustavnog praznika u RS, osim Dodika, prisustvuju i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijerka RS Željka Cvijanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina i drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.