REPUBLIKA SRPSKA

Zvornik: Izgradnjom nasipa riješiti izlijevanje Drine

Godine 2014. bio je poplavljen i magistralni put Zvornik-Bijeljina

Z. KULJIĆ

10.1.2018

Gradska uprava u Zvorniku zadužit će se 700.000 KM za rješavanje pitanja imovinskopravnih odnosa, odnosno kupovinu zemljišta od privatnih lica kako bi se na potezu od Tršića do Tabanaca uradila obaloutvrda na rijeci Drini, te korito rijeke Sapne. 

Čišćenje korita

Prema riječima Bojana Ivanovića, zamjenika gradonačelnika Zvornika, ovo je uvjet da bi se povukla grant sredstva u iznosu između 8 i 9 miliona maraka kojima bi se uradile obaloutvrde te ispravilo korito rijeke Sapne.

- Cilj nam je da otkupimo zemljište na kome će se raditi obaloutvrde na rijeci Drini kako se ne bi dešavalo da se ona izlijeva na potezu Tršića i Tabanaca i na taj način nanosi štetu ne samo plodnom poljoprivrednom zemljištu već i stambenim objektima. Osiguranjem ovih sredstava mi smo stvorili uvjete da ovaj projekt krene s realizacijom. Naime, za grant sredstva trebali smo riješiti imovinskopravna pitanja - kaže Ivanović.


Ivanović: Grant sredstva

On je dodao da će dio ovih grant sredstava biti izdvojen i za uređenje korita rijeke Sapne, odnosno ispravljanje njenog toka.

 - Dio radova na čišćenju korita Sapne je urađen, a sada nam je cilj da od mosta u Ceru do ulijevanja ove rijeke u Drinu, u dužini od pet kilometara, bude potpuno ispravljen njen tok te smo i za te namjene predvidjeli ova sredstva za kupovinu zemljišta od privatnih lica - naveo je Ivanović.

Radi se o trajnim rješenjima koja će omogućiti da u slučajevima poplava ne dođe do izlijevanja ovih rijeka iz njihovih korita.

Mnogo sigurniji

 - Na ovaj način ćemo biti mnogo sigurniji u slučaju velikih poplava, kakve su nam se desile dva puta u posljednjih desetak godina. Naime, vode rijeke neće ugrožavati stambene i pogotovo privredne objekte, kao što je to bio slučaj tokom posljednjih poplava, kada je rijeka Sapna nanijela velike štete - zaključio je Ivanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.