REPUBLIKA SRPSKA

Direktori škola u RS žele đacima zabraniti donošenje mobitela u škole

Avaz.ba

11.1.2018

Direktori škola u RS smatraju da bi zakonom trebalo zabraniti donošenje mobilnih telefona u škole, jer ometaju nastavni proces.

Kako pišu "Nezavisne novine", nastavnici u manjem bh. entitetu žale se da tokom nastave brojni đaci koriste mobilne telefone na kojima igraju igrice, dopisuju se i stavljaju statuse na društvenim mrežama.

Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju zabranjeno je korištenje mobilnih telefona tokom nastave, ali nije i njihovo donošenje u obrazovne ustanove.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije  Miroslav Popržen ističe da postojećim zakonom nije precizirano da učenik ne smije donositi mobilni telefon u školu.

- Većina škola rado bi prihvatila da se u potpunosti zabrani donošenje telefona u škole - smatra Popržen.

Navodi kako nije sporno imati mobilni telefon i koristiti ga u one svrhe za koje je namijenjen, međutim učenici ga koriste za zabavu.

Na časovima se đaci nerijetko igraju, dopisuju i postavljaju statuse na društvenim mrežama tako da ne prate nastavu - naveo je Popržen.

Neke škole same su preduzele svoje mjere u vezi s mobilnim telefonima. Tako je Branko Anđić, direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš" Busnovi, kod Prijedora, rekao da je u njihovoj školi zabranjeno nošenje mobilnih telefona.

- Ukoliko neki od đaka imaju potrebe da kontaktiraju roditelje ili imaju neki drugi problem upućujemo ih da se jave upravi škole - kazao je Anđić.

Roditelji školaraca ističu kako se osjećaju sigurnije kada znaju da u svakom trenutku mogu provjeriti gdje je i kako je njihovo dijete, pa zato dozvoljavaju da nose mobilne telefone.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da se korištenje mobilnih telefona u vrijeme nastave i snimanje videoklipova za vrijeme boravka u školi i njihova dalja distribucija smatra težom povredom obaveza učenika, propisano zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.