REPUBLIKA SRPSKA

Zavod za zapošljavanje Srebrenica: Na posao čeka 1.811 osoba

Pogon u Potočarima: Velika nada za nezaposlene

Piše: S. Sm.

14.1.2018

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje iz decembra prošle godine, u općini Srebrenica na posao čeka 1.811 osoba, od kojih 1.280 aktivno traži zaposlenje, dok je 531 osoba na evidenciji radi ostvarivanja zakonskih prava. 

Kada je u pitanju kvalifikaciona struktura, na evidenciji je 481 nekvalificirani radnik, kvalificiranih je 346, polukvalificiranih 34 i 81 visokokvalificirani radnik. Sa srednjom školom je 322 i s višom stručnom spremom 14 osoba. U ovoj maloj općini osam magistara godinama čeka na zaposlenje.

U Općini Srebrenica najavljuju da će ove godine broj nezaposlenih biti znatno smanjen, jer je Općina vlastitim sredstvima obnovila nekoliko pogona za investitore. U dva pogona u Skelanima ove godine bit će pokrenuta proizvodnja i posao bi moglo dobiti skoro 100 radnika, dok je u novoj hali u Potočarima planirana proizvodnja metalnih proizvoda, gdje bi trebalo raditi stotinjak radnika.

Općina je kupila i halu bivšeg preduzeća “Srebrenica – prevoz” i tu će ove godine u drvnoj industriji u prvoj fazi biti zaposleno 150 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.