REPUBLIKA SRPSKA

Čavka: Podrška okupljanju probosanskih stranaka u RS

Avaz.ba

14.1.2018

U toku naredne sedmice u Banjoj Luci će biti održan sastanak probosanskih stranaka koji će inicirati SDP i nezavisni blok. Šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka (SBB) pozdravlja ovo okupljanje i ističe da će podržati ovu inicijativu.  

- Savez za bolju budućnost BiH održao je sličan sastanak u Banjoj Luci, u oktobru prošle godine. Kao državotvorna stranka SBB je do sada podržao svako probosansko okupljanje u BiH – istakao je Čavka.

Čavka podsjeća da je lider SBB BiH Fahrudin Radončić prvi podržao zajedničko okupljanje probosanskih snaga u Srebrenici 2012. godine. Tada je i SBB BiH podržao Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice.

- Nama nije smetalo što je Duraković tada tek izašao iz SDA. Kasnije je SBB BiH bezuslovno podržao projekat koalicije Domovina 2014. godine, kao i sve kandidate SDA koji su imenovani na ključne pozicije u RS. I na posljednjim lokalnim izborima smo podržali Durakovića za načelnika Srebrenice – kazao je Čavka.

On dodaje da je SBB oduvijek bio dio rješenja za svaki problem u BiH, ali nikada i generator tih problema. Čavka ističe da SBB nikada nije uslovljavao svoje učešće u pojedinim političkim borbama foteljama u parlamentima ili javnim ustanovama.

- Nas zanima narod koji živi u RS. Borimo se da on tu ostane i opstane. SBB BiH će ovoga puta zasigurno biti jedan od nosilaca okupljanja probosanske ideje u manjem bh. entitetu. Evropske integracije kao put ka NATO savezu su ključ stabilnosti i upravo ka tome ćemo težiti – kazao je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.