Najave iz PIO RS: Penzije će biti povećane za dva posto

Avaz.ba
15.01.2018 13:16
A
A
A

Od aprila ili maja ove godine uslijedit će vanredno povećanje penzija za dodatnih dva posto - potvrdio je Mladen Milić, direktor Penzionog i invalidskog fonda Republike Srpske.

Direktor Fonda, jedne od najvećih institucija u Republici Srpskoj, koja servisira više od 560.000 osiguranika i korisnika, Milić je naglasio da je zadovoljan rezultatima u protekloj godini, u kojoj je obilježeno 25 godina postojanja Fonda.

- Zabilježen je najveći broj osiguranika do sada, prihodi po osnovu doprinosa su dostigli 799 miliona KM, smanjen je broj neriješenih zahtjeva za ostvarivanje penzije, dobili smo pozitivan revizorski izveštaj bez ijedne preporuke, što je prvi takav izvještaj dat jednoj instituciji - dodao je Milić.

Na pitanje kakva je situacija u odnosu broja zaposlenih i penzionera, Milić kaže da je u toku protekle godine brže rastao broj osiguranika u odnosu na broj korisnika prava, tako je na kraju protekle godine zabilježen odnos od 1,16:1 u korist osiguranika, što je za tri promila bolji odnos u odnosu na 2016. godinu.

- Trudimo se stalno da budemo profesionalni i efikasni u svom poslovanju. Prije samo sedam-osam godina imali smo 30.000 zahtjeva za ostvarivanje prava gdje su osiguranici čekali mjesecima i godinama na dobivanje rješenja, a danas u radu imamo ispod 2.500 zahtjeva, dakle 12 puta manje ili nešto malo više od mjesečnog broja primljenih zahtjeva. Prošlu godinu smo završili sa najpovoljnijom strukturom korisnika od kada postoji Fond. Strukturu korisnika čini 55,79 odsto na starosnu penziju, 29,23 posto na porodičnu, 14,87 posto na invalidsku penziju i 0,11 posto ostalih - naveo je Milić.

Što se tiče borbe sa nelegalnim korisnicima penzija,Milić navodi da je u proteklih šest godina privremeno obustavljena isplata oko 175.000 penzija, dok je u isplatu vraćena svaka četvrta, čime je ostvarena ušteda preko 30 miliona KM.

- Imamo odličnu saradnju sa zdravstvenim ustanovama, fakultetima i školama u RS što nam omogućava otkrivanje nelegalnih korisnika na invalidsku, odnosno porodičnu penziju. Podnijeli smo nekoliko stotina krivičnih prijava za razne zloupotrebe - istakao je Milić.

- Odlukom o prelasku Fonda na trezorski princip, Vlada RS je pokazala da vodi odgovornu politiku i da je više od 260.000 korisnika prioritet u isplati iz budžeta. Sve penzije se na vrijeme isplaćuju, a u proteklih pet godina su povećane preko 15,5 posto - podvukao je direktor Fonda.