REPUBLIKA SRPSKA

Hadžiomerović: Bošnjaci će biti ravnopravno zastupljeni u Pravobranilaštvu RS

Avaz.ba

18.1.2018

Na zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) prihvaćen je amandaman kojim će biti osigurana proporcionalna nacionala zastupljenost zaposlenih u Pravobranilaštvu RS.

Bošnjački klub u Vijeću naroda je 22. decembra prošle godine pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na Zakon o pravobranilaštvu RS, uz zahtjev da se u ovom zakonu definiše koliko Bošnjaka treba da bude u strukturi zaposlenih u Pravobranilaštvu RS.

Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović  rekao je novinarima da je prihvaćen njihov amandman koji je precizirao normu o nacionalnoj zastupljenošću, koja je identična onoj u zakonu o pravobranilaštvu na nivou BiH i odlukom Vlade Federacije BiH.

- Sada je ova norma o ravopravnoj nacionalnoj zastupljenosti ista u oba entiteta i na držvnom nivou BiH - rekao je Hadžiomerović ističući da, istina, postoje problemi u zapošljavanju Bošnjaka u RS i kada postoje norme koje definiraju proporcionalnu zastupljenost.

Ipak, dodao je, svi oni koji traže posao imat će osnova da traže svoja prava kada je u pitanju nacionalna zastupljenost.

S druge strane, delegat u Klubu Srba u Vijeću naroda RS Pero Petrović rekao  je  da nije prihvaćen amandman koji je predložio bošnjački klub, već je na Zajedničkoj komisiji usaglašen novi amandman, kao vid kompromisa.

- Zadovoljan sam što su Bošnjaci prihvatili našu primjedbu, da su ranije podnijeli amandman na pogrešan član zakona o Pravobranilaštvu RS i danas je usuglašen amandman na drugi član zakona - naveo je Petrović.

Tvrdi da danas usvojeni amandman ne podriva vitalni nacionalni interes srpskog naroda u RS.

Ovo je, kaže, drugi put da je u ovom mandatu Vijeća naroda RS postignuta suglasnost o nekom od zakona na koji je Klub Bošnjaka prethodno stavio veto.

Zakon o Pravobranilaštvu RS  usvojen je u Narodnoj skupštini RS 13. decembra 2017. i nakon što je danas usaglašen amandman, može stupiti na snagu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.