REPUBLIKA SRPSKA

Bosanska Gradiška: Izlili se odvodni kanali

Piše: B. G.

8.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Odvodni kanali u prigradskim naseljima Bok Jankovac i Mačkovac izlili su se uslijed obilne kiše i poplavili na nekoliko mjesta oranice i usjeve. Uprkos činjenici da crpne pumpe preduzeća "Vode Srpske" rade, nivo vode se ne smanjuje jer je kanalska mreža gotovo nefunkcionalna. 

Poljoprivrednici su ogorčeni jer odvodni sistem ne fukcionira, pa su površinske vode uništile značajne površine pod pšenicom i drugim usjevima.

- Već dva mjeseca voda se ne povlači sa parcela. Iako je riječ o branjenom dijelu, voda mi je uništila trećinu zasijane pšenice - kaže Josip Barišić, poljoprivrednik iz sela Bok Jankovac.

Nekoliko poljoprivrednika, čije su parcele ugrožene, najavilo je odlazak u općinsku upravu da prijavi štete od izlijevanja kanala. Lokalna vlast u Bosanskoj Gradišci najavljuje na proljeće čišćenje većeg dijela odvodnih kanala, te zamjenu crpnih pumpi, koje su u veoma lošem stanju.

Vodostaj Save u Bosanskoj Gradišci u 15 sati iznosio je 430 cm i za dva metra je niži od kritičnog, kada se uvode vanredne mjere odbrane od poplava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.