Iz "Restarta" traže da se stavi moratorij na finansiranje stranaka u RS

Autor: Fena
12.02.2018 11:36
A
A
A

Predsjednik nevladine organizacije "Restart Srpska" Stefan Blagić najavio je višemjesečnu kampanju pod nazivom "Zauzdaj partije - zaposli ljude".

Blagić je rekao da je jedno od rješenja da se zaustavi odlazak mladih iz RS uvođenje moratorija na finansiranje političkih partija iz budžeta RS.

- Nezaposlenost i niske plaće su osnovni problem zbog kojeg odlaze, ne samo mladi već i svi radno sposobni - tvrdi Blagić, koji je s nekoliko članova „Restarta“, najavio ovu kampanju danas ispred zgrade Narodne skupštine RS u Banjoj Luci.

Tokom jedne godine, predstavnici stranaka koje su zastupljene u entitetskom parlamentu, kako je naveo, „pojedu“ oko četiri miliona KM novca poreznih obveznika, a za mandat od četiri godine 16 miliona KM.

- S obzirom na njihove rezultate, to nije uredu. Ako jedna Amerika ne finansira svoje političke partije, otkuda to u RS – pita Blagić i predlaže moratorij na finansiranje političkih partija iz budžeta RS.

Taj novac bi se, smatraju u „Restartu“, mogao mnogo efikasnije iskoristiti, pa između ostalog i za finansiranje projekata iz oblasti informacionih tehnologija, čime bi se povećala zaposlenost.

Poslanik Adama Šukalo, koji djeluje u Klubu PDP-a u Narodnoj skupštini RS, podržao je ovu akciju „Restarta“ i najavio da će u narednih deset dana inicirati organiziranje tematske konferencije, na koju će biti pozvati svi nadležni predstavnici u RS.

U proteklom periodu "Restart" je akcijom "Zid plača" ukazivao na odlazak mladih iz RS, kao jedan od najvećih društvenih problema, a prethodno su zahtijevali i racionalnije trošenje budžetskih sredstava prilikom nabavke službenih automobila u Vladi RS.

Više o:

Stefan Blagić