REPUBLIKA SRPSKA

Za obnovu krova Banskog dvora u Banjoj Luci izdvojeno 400.000 maraka

Banski dvor: Počinje rekonstrukcija nakon decenije čekanja

G. DAKIĆ

15.2.2018


Grad Banja Luka raspisat će tokom ove sedmice tender za rekonstrukciju krova Banskog dvora, u okviru prve faze velike rekonstrukcije jednog od najznačajnijih kulturnih objekata u gradu.

Procijenjena vrijednost radova na krovu je 400.000 KM. Na zahtjev Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS predviđeno je da krov bude bakarni da bi krovište zadržalo autentičan izgled.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Petar Bilčar ističe da se radi o najvećem zahvatu na zgradi Banskog dvora od 1932. godine, kada je i sagrađen. Prema njegovim riječima, za ovogodišnju rekonstrukciju bit će utrošeno 2,5 miliona KM, koje je osigurala Vlada RS.

On ističe da je obnova krova u ovom trenutku prioritet, budući da objekt propada zbog prokišnjavanja.

- Uporedo s tim, stručnjaci s Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci rade na reviziji projekta rekonstrukcije fasade i stolarije koja datira iz 2004. godine, pa ju je potrebno donekle „osvježiti“. Očekujemo da će taj posao biti završen do kraja ovog mjeseca te da bi izvođač, nakon provedenog tendera, mogao početi s radovima možda već u maju ove godine - rekao je Bilčar.

U međuvremenu, u reviziji je i raniji projekt ambijentalnog osvjetljenja, što bi, također, trebalo biti relativno brzo završeno da bi Grad bio u mogućnosti što prije pokrenuti javnu nabavku i za ovu fazu rekonstrukcije.

 Doznačeno 2,5 miliona KM 

Kako se procjenjuje, očekuje se da će doznačeni iznos od 2,5 miliona KM biti dovoljan da pokrije troškove uređenja krovišta, potpune obnove fasade, stolarije i ambijentalnog uređenja Banskog dvora, a moguće i djelimičnog uređenja unutrašnjosti jednog od najreprezentativnijih gradskih objekata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.