REPUBLIKA SRPSKA

Čivić: Bošnjačkim učenicima u RS u knjižice treba upisivati bosanski jezik

( Arhiv)

Fena

21.2.2018

Sjednica Narodne skupštine RS bit će nastavljena danas razmatranjem Prijedloga zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju.

I tokom sinoćnje rasprave, poslanik Koalicije Domovina Nedim Čivić pozvao  je resorno ministarstvo da prihvati naziv bosanski jezik, koji koristi jedan od konstitutivnih naroda u ovom bh. entitetu – bošnjački narod.

Podsjetio je da učenici bošnjačke nacionalnosti u okolini Zvornika ne idu na nastavu, jer im se u školske dokumente ne upisuje bosanski jezik, iako je Ustav definirao da Bošnjaci imaju pravo da zovu svoj jezik kako hoće.

- Krajnje vrijeme je da prekinemo ovaj vid diskiminacije - rekao je Čivić i podsjetio da Ministarstvo prosvjete RS čak nabavlja knjige za prvi i drugi razred, među kojima i udžbenik bosanskog jezika za bošnjačku djecu, ali im se na kraju nastave u đačke knjižice upisuje "jezik bošnjačkog naroda“.

Brojne primjedbe na ovaj zakon iznijela je i opozicija, najavivši niz amandmana kojima bi se, kazali su, popravila predložena rješenja.

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta su prijedlozi zakona o gasu, stranim ulaganjima, te banjama...

Poslanici su jučer završili raspravu o Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godini, kao i kreditu kod Svjetske banke u iznosu od 51,3 miliona za "Željeznice RS".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.