REPUBLIKA SRPSKA

Novi helikopter od 9,4 miliona KM stiže u RS u junu

Capital

21.2.2018

Novi višenamjenski helikopter "augusta 119", za koji se Vlada Republike Srpske krajem prošle godine zadužila za 9,4 miliona KM, u Banju Luku će stići početkom juna, nakon što u Italiji, gdje je i kupljen, bude završena obuka posade Helikopterskog servisa Republike Srpske, saznaje portal CAPITAL.

Mehaničari i piloti su, kako je i definirano milionskim ugovorom, trenutno u Italiji, gdje su ovih dana započeli treninzi. 

- Na obuci smo, u Italiji. Sve završavamo u skladu s ugovorom koji je potpisan - potvrdio je danas za CAPITAL i direktor Helikopterskog servira RS Boban Kusturić.

Na međunarodni tender za nabavku novog helikoptera u avgustu je stigla samo ponuda italijanske firme "Leonardo", a Vlada RS nije gubila vrijeme pa je već 17. avgusta usvojila informaciju o dugoročnom kreditu.

- Ministarstvo finansija RS provelo je proceduru javne nabavke metodom otvorenog postupka, a najpovoljnija ponuda je od NLB banke Banja Luka. Ministar finansija Zoran Tegeltija ovlašten je da potpiše ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 9,4 miliona KM - saopćeno je tada iz Biroa za odnose s javnošću Vlade.

Tada je navedeno da je rok za otplatu kredita šest godina, s trogodišnjim "grejs" periodom. Građani RS ovaj novac vraćat će po kamatnoj stopi od 2,85 posto. 

Višenamjenski helikopter, kako je tada za CAPITAL kazao Kusturić, bit će korišten prije svega za medicinsku evakuaciju. Servis će imati mogućnost da radi složenije stvari, s dva pilota, a u sklopu tendera je i oprema za gašenje požara, zatim za rad sa specijalnim jedinicama policije i dizalica koju sada nemaju.

Helikopterski servis, istaknuo je, dostupan je 24 sata dnevno. Osim što prevoze predsjednika RS Milorada Dodika, premijerku Željku Cvijanović i ministre u Vladi RS, piloti su obavili i nekoliko stotina medicinskih evakuacija. 

Servis ima dva operativna helikoptera, a najnoviji je star 30 godina.

Diskutabilni trenažni letovi

Da je Helikopterski servis, o trošku građana RS, dostupan 24 sata, svjedoči i podatak da je jedan od helikoptera na novogodišnji koncert u Banua Luku dovezao pjevačicu Svetlanu Ražnatović.

Iz Helikopterskog servisa RS prvo su naveli da nisu imali nijedan registriran prekogranični let 31. decembra 2017. godine, “te s toga nisu tačne tvrdnje koje su se pojavile u javnosti da je helikopterom ovog servisa iz Srbije u RS doputovala pjevačica”.

Let je, tvrdili su, realiziran u okviru trenažnog leta posade Helikopterskog servisa na području Banje Luke i jedini je koji je posada imala taj i naredni dan, 1. januara 2018. godine.

Predsjednik RS Milorad Dodik, pod čijom je ingerencijom Helikopterski servis RS, kazao je tada da „momci imaju pravo na trenažni let, kao što se kod sportista traži da uvijek budu spremni tako i piloti moraju biti spremni“.

- Ja znam da je to ta priča o trenažerima i da je to bilo u okviru toga. Znam da je to atraktivno da to držite kao temu, ali mislim da je sve rečeno i nema potrebe da se više bavimo tim pitanjem - kazao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.