REPUBLIKA SRPSKA

Čavka: Diskriminacija bosanskog jezika i dalje se nastavlja

Arhiv

G. DAKIĆ

24.2.2018

Koalicija Domovina uložila je amandmane na Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u kojima se tražilo da se poštuje Ustav RS, odnosno odredba o službenim jezicima u kojoj se kaže da su službeni jezici u Republici Srpskoj ''jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda''. 

- Tražili smo da se zvanični jezik Bošnjaka naziva "bosanski jezik". Međutim, i pozicija i opozicija su jednoglasno odbile naše amandmane - kazao je šef kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka (SBB).

- Diskriminacija se i dalje nastavlja, a svi koji misle da postoji razlika između dva bloka u RS u zabludi su. To je potvrdilo posljednje glasanje u Narodnoj skupštin RS kada su samo poslanici Domovine glasali za ove amandmane, odnosno za poštovanje Ustava RS – istakao je Čavka.

Čavka je dodao da je zanimljivo da su protekle sedmice u odbranu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića stali predstavnici Bošnjaka koji ne žive u RS.

- Oni su stali u odbranu Ivanića koji je podržao referendum o Danu RS, koji negira odluke Ustavnog suda BiH, koji je osporio ugovor između Islamske zajednice i BiH i koji i sam negira bosanski jezik itd. Očigledno je da postoje struje koje žele da Bošnjaci ponovo budu kusur u političkim igrama – rekao je Čavka.

On je podsjetio da je NSRS usvojila Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture i dodaje da su poslanici Domovine bili protiv ovog akta, jer se njime diskriminiraju bošnjačke žrtve. Ovo samo potvrđuje tezu da se bošnjaci moraju okrenuti sami sebi, ne petljajući se u odnose između dva bloka u RS, koji se uvijek identično odnose prema pravima povratnika - kazao je Čavka


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.