PROBLEMI

Nelojalna konkurencija ugrožava male proizvođače

Forić: Lijepo vrijeme iskoristio za rezidbu u voćnjaku

M. ZGONJANIN

14.3.2018

Nihad Forić, trenutno najveći kozarački voćar koji na dva hektara ima hiljadu stabala višnje, oko 900 stabala šljive i 200 jabuke, kaže da je ova zima dobrodošla voćarima. 

- Zaustavila je vegetaciju koja je počela u januaru. I februarske snježne padavine s minusima koji bitno ne mogu naštetiti voću išli su u prilog voćarima. Zato se i nadamo da će ove godine biti manje šanse za pojavu tih kasnih mrazeva koji su nam najveći problem ovdje, na području Potkozarja - kaže Forić, koji je prošle godine bio jedan od oko 70 prijedorskih voćara kojima su aprilski mrazevi pričinili ogromnu štetu.   

Forić, koji je lijepo vrijeme iskoristio za rezidbu u jednom od svojih voćnjaka, naglašava da nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva Vlade RS prema voćarima.

- Sami su sebi svrha. Dobivamo uglavnom simboličnu pomoć i podršku, a minimalna sredstva kojima raspolažu za ove namjene odlaze uglavnom onim većim. Šanse malih proizvođača da prežive ovu nelojalnu konkurenciju su minimalne - kaže Forić, koji je inače jedan od osnivača Udruženja prijedorskih voćara i od prošle godine i voćarske zadruge „Kooperative-Prijedor“.

Forić: Simbolična pomoć

Organiziranje distributivnog centra s hladnjačom bilo bi rješenje probleme za voćare Potkozarja.

- Iako imamo Udruženje i zadrugu, sami smo preslabi da bismo mogli napraviti jedan značajniji pomak, jer nemamo adekvatne skladišne kapacitete, prije svega, hladnjaču, gdje bismo mogli skladištiti i tokom cijele godine prodavati voće - kaže Forić.

Rakija, sokovi, likeri

Forić jednu količinu šljive, jabuke i višnje prerađuje u različite vrste rakija, sokova i likera.

- Prvu klasu u svježem stanju plasiram na tržište preko partnera s kojim već deset godina imam jednu kvalitetnu saradnju. I to u zelenu pijacu u Banjoj Luci, odakle se voćem snabdijevaju, između ostalih, trgovine i piljare - kaže Forić, koji u punom rodu ima između 12 i 15 tona višnje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.