INTEGRA INŽENJERING

Banja Luka: Na mjestu nacionalnog spomenika niče hotel

Na lokaciji nekadašnjeg Radija RS uveliko se gradi hotel

G. DAKIĆ

13.3.2018

Kompanija Slobodana Stankovića „Integra inženjering“ gradi hotel na mjestu zgrade nekadašnjeg Radija RS, koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila ambijentalnom cjelinom i dodijelila mu status nacionalnog spomenika.

Ustavni sud RS je u aprilu prošle godine utvrdio da regulacioni plan koji je prethodno usvojila Skupština grada Banje Luke nije u skladu sa zakonom. Tim regulacionim planom bili su omogućeni rušenje starog i gradnja novog objekta, ali gradnja nikad nije zaustavljena.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nedavno je ponovo razmatrala kompletan prostor i omogućila rušenje i gradnju novog objekta na mjestu objekta Radija. Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Goran Milojević potvrdio je da se Komisija bavila ambijentalnom cjelinom u sklopu koje se nalazi i gradilište „Integra inženjeringa“.

- Taj dio Banje Luke nalazio se na privremenoj listi za zaštitu spomenika. Komisija nikad nije zvanično upoznata s odlukom Ustavnog suda RS kojom se gradnja hotela proglašava protuzakonitom - kazao je Milojević.


Odbornik NDP-a u Skupštini grada Banje Luke Mirna-Savić Banjac za „Avaz“ kaže da je nedopustivo da se na tom mjestu gradi hotel i podsjeća da je cijeli kompleks proglašen ambijentalnom cjelinom.

- Predugo se u Banjoj Luci gradi bez snažnog i tačnog urbanističkog plana. Gradonačelnik Banje Luke je angažirao i gradskog arhitektu, ali vidimo da to ne pomaže mnogo - istakla je Savić-Banjac.

Slobodan Stanković nije odgovarao na naše pozive, a u „Integri“ su nam rekli da nemaju komentar na ove odluke.

Politička pozadina odluke 

U Centru za životnu sredinu smatraju da odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika ima političku pozadinu jer se postavlja pitanje zašto Komisija nije reagirala na vrijeme kada je javnost saznala za manipulaciju ovim nacionalnim spomenikom.

U ovoj organizaciji apsurdnim nazivaju i to što Komisija koja treba da se bavi zaštitom spomenika predlaže upotrebu savremenih metoda prilikom gradnje novih objekata u ambijentalnoj cjelini.


Mirna Savić-Banjac: Nedopustiva gradnja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.