VIŠEGRAD

Vukeljić: Nezavisna RS politički cilj; Memišević: BiH je nedjeljiva poput atoma

Al. B.

13.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Crne uniforme, četničke kokarde, zastave, među kojima je na najdužem štapu bila ona sa likom Vladimira Putina, preplavile su danas Višegrad.

Pripadnici Ravnogorskog pokreta (RP), uglavnom iz RS i Srbije, okupili su se u mjestu Undrulje, kojem su nakon rata dali ime Draževina, gdje je prije 72 godine, u akciji OZNA-e, uhapšen četnički komandant Draža Mihailović, a njegovi pratioci Nikola Majstorović, Dragiša Vasiljević i Blagoje Kovač likvidirani.

Prethodno, delegacije RP i Boračke organizacije RS položile su cvijeće kraj spomenika srpskim borcima u centru grada.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta RS Jovo Vukeljić kaže da je historija, koju je i sam učio u školi, bila zla za sve narode, a da je po onoj "pravoj" Draža prvi u porobljenoj Evropi digao ustanak protiv fašista.

U svojim ranijim obraćanjima on je prizivao rat, tvrdio da granice na Drini nema, a ravnogorce predstavljao kao vojsku spremnu da vrati izgubljene teritorije.

– Ja nisam govorio u kontekstu da će u Bosni biti rata, jer ko smo mi, organizacija, da projektujemo i nagovještavamo rat. I ovaj protekli rat i eventualno budući su projektovali stranci i ako ga bude on će početi od njih – kazao je novinarima Vukeljić.

Navodi da je RS skoro pa država, te da je njena nezavisnost politički cilj.

– Naravno da ima ljudi koji su protiv toga i mi poštujemo takav stav, kao što želimo da se poštuje i naš stav. Mi imamo pravo na politički projekat koji se zove RS nezavisna država – dodaje Vukeljić, te da to ne treba biti povod za sukob.

Na poruke koje se odašilju sa skupova Ravnogorskog pokreta, parade paravojne formacije koja nosi uniforme, zastave i poštuje vojničke komande, a registrirana je kao nevladina organizacija, godinama već upozoravaju antifašisti iz regiona, ali i predstavnici Bošnjaka u Višegradu.

Predsjednik SO Višegrad Bilal Memišević tvrdi da će Ravnogorci i svi slični njima Bosnu uspjeti razbiti onda kada fizičari pocijepaju atom.

– Nama nije drago da nas sa ovom ideologijom podsjećaju na godine našeg stradanja, ali njima i svim drugim iz Višegrada želim poručiti da je to uzaludna priča. Godine 1485. Bajazid je izgradio Carevu džamiju u Višegradu. I prije Bajazida i poslije njega kroz Višegrad su prošle razne vojske, osvajači i negatori BiH. Svih njih danas nema, a BiH i Careva džamija u Višegradu i danas postoje. Kao što je atom nedjeljiv, tako je i Bosna nedjeljiva – ističe Memišević.

Dodaje da ovakvim paradama kumuju politike Srbije i RS, ali da u BiH postoje i snage koje su kroz cijelu njenu historiju branile ovu državu, njeno jedinstvo i različitosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.