BIJELJINA

Stojanović ima osam registriranih patenata, ali ih još niko nije otkupio

Stojanović pored jednog od svojih patenata

LJ. LJUBOJEVIĆ

14.3.2018

Velimir Stojanović, rođen u Velinom Selu kod Bijeljine, inovatorstvom se bavi više od 30 godina i do sada ima osam registriranih patenata, ali, kako kaže, još čeka svoju životnu šansu.

Bez koristi

- Više od tri decenije bavim se inovatorstvom i izradom patenata, ali od svega ovoga do sada nisam imao neku naročitu materijalnu korist. Naprotiv, za održavanje patenata i njihovo obnavljanje svake godine utrošim oko 650 eura. U penziji sam i to je za mene veliki izdatak. Još čekam da se neko zainteresira i otkupi neki od mojih patenata - kaže Stojanović.

U Institutu za intelektualno vlasništvo u Sarajevu Stojanović je registrirao i patent pod nazivom “Turbina s promjenljivom geometrijom kretanja lopatica”. Na osnovu urađenog prototipa, Stojanović kaže da se njegova turbine može koristiti za vjetroturbine i elektrane koje bi koristile pogonsku snagu morskih struja.

Dva rotora

Dodaje da je pripremio i hidro permanentno magnetni rotor te hidrogravitacioni rotor, a da planira i dalje da se bavi inovatorstvom, dokle ga god bude zdravlje služilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.