POMOĆ

Za rješavanje problema povratnika i raseljenih u RS 7,4 miliona KM

Fena

15.3.2018

Vlada Republike Srpske (RS) je prošle godine za realizaciju Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica izdvojila sredstva u iznosu od 7.484.787,95 KM.

U pitanju su namjenska sredstva za direktnu pomoć povratnicima, izbjeglim i raseljenim, te za isplatu ličnih primanja, materijalnih troškova i nabavku opreme, saopćeno je danas nakon sjednice entitetske vlade.

-Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica je u 2017. godini realizovalo sredstva u iznosu od 3.632.70,76 KM za rješavanje problema povratnika, izbjeglica i raseljenih, dok je 1.250.342,64 KM isplaćeno dobavljačima za neizmirene obaveze iz prethodnih godina, a vezane su za direktnu pomoć povratnicima izbjeglicama i raseljenim - navodi se u saopćenju.

Jedan od najznačajnijih efekata ovog programa jeste to što je, kako se dodaje, obezbijeđen alternativni smještaj za 2780 porodica. Također, osigurana su finansijska sredstva i za zdravstveno osiguranje 379 porodica iz reda izbjeglica, raseljenih i povratnika; obnovu 38 vjerskih objekata; izgradnju šest društvenih domova; 110 korisnika kao podrška projektima iz oblasti zanatstva; 48 korisnika kao podrška održivom povratku; stambeno zbrinjavanje 33 porodice ize reda reda izbjeglica, raseljenih lica i povratnika; 13 infrastrukturnih projekata kao i za dva finansijska subjekta koja promovišu i pružaju podršku realizaciji planova održivog povratka.

Entitetsko Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica osim ovog programa realizuje i posebne projekte-programe koji se finansiraju iz kreditnih, donatorskih sredstava i koji nisu obuhvaćeni ovim izvještajem.

Vlada RS-a je danas usvojila i Informaciju o problemu funkcionisanja i finansiranja nastave u odjeljenju u Srebrenici Pravnog fakulteta Pale, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da s ciljem funkcionisanja Odjeljenja u Srebrenici Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu obezbijede finansijska sredstva u iznosu od 150.000 KM, u skladu sa preuzetim obavezama prilikom osnivanja Odjeljenja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.