OSUDA

Pandurević: Dodik stavlja na kocku opstanak RS

Fena

15.3.2018

Srpska demokratska stranka (SDS) najoštrije osuđuje zalaganje Milorada Dodika za stvaranje trećeg entiteta, jer to znači potpuno raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i derogaciju Republike Srpske (RS), tvrdi potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević.

Istaknula je da je stvaranje trećeg entiteta nemoguće bez promjena Ustava BiH te da bi to za sobom otvorilo i pitanje prekompozicije entitetskog glasanja u Predstavničkom i Domu naroda.

- Koji je to Dodikov interes da polovinu suvereniteta u Parlamentu BiH, koji sada ima RS žrtvuje za trećinu - pita Pandurević.

Ovako radikalna izmjena Dejtonskog sporazuma, smatra ona, značila bi otvaranje Pandorine kutije i stavljanje van snage Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- To znači da nas više ni garanti Dejtona ne bi mogli zaštititi, jer on više ne bi postojao. Dodik treba javnosti u RS objasniti zašto probleme iz Vašingtonskog sporazuma kojim je uspostavljena muslimansko-hrvatska federacija, kako se tada zvala, prebacuje u Dejtonski sporazum, stavljajući na kocku opstanak RS - ustvrdila je Pandurević.

Potpredsjednica SDS-a ističe da SDS nema ništa protiv da se u okviru Ustava Federacije, koji je dio Vašingtonskog sporazuma, izvrši reorganizacija kantona, ako se to strane u Federaciji dogovore, ali da neće dozvoliti zadiranje u dejtonski Ustav BiH.

- Dodik treba znati da nikada neće dobiti dvotrećinsku većinu iz RS da formira treći entitet i uništi Republiku Srpsku. Nije mi jasno zašto se on više bori za treći entitet od Hrvata u BiH i zašto je agent hrvatskih nacionalnih interesa na štetu srpskih – kazala je Pandurević.

Čudna je, kaže, ''ta Dodikova simbioza s Hrvatskom''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.