INTERVJU

Radojičić za "Avaz": "Eko-toplanu" napadaju jer je ugrožen naftni lobi

Radojičić: Osim grijanja, najveći problem grada na Vrbasu saobraćaj i vodosnabdijevanje

G. DAKIĆ

20.3.2018

Izgradnja novog Zelenog mosta, prva faza rekonstrukcije ulice Kralja Aleksandra I, završetak istočnog tranzita, nastavak izgradnje sportske dvorane u nekadašnjem šoping-centru i nastavak vodovodnog projekta „Crno vrelo“, neki su od ovogodišnjih kapitalnih projekata u Banjoj Luci, a nakon toga nastavljamo s rješavanjem ostalih velikih problema.  


Ovo je za „Dnevni avaz“ istakao gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić (SNSD) i dodao da su, osim grijanja, najveći problem grada na Vrbasu saobraćaj i vodosnabdijevanje.

Na šta konkretno mislite?

Banjoj Luci trebaju još jedan most na Vrbasu i konferencijska kongresna dvorana. Naravno, moramo nastaviti i s vodosnabdijevanjem, s kojim „kuburi“ dobar dio prigradskih i seoskih naselja, pa čak i dio grada ako uzmemo u obzir stanje vodovodne mreže. Prvu zonu vodosnabdijevanja čine naselja od Manjače prema Prijedoru, dio iznad kanjona Vrbasa, naselja Česma 3 i Česma 4 i potkozarska sela.

 Mnogo je kritika upućeno na rad „Eko-toplana“. Kako to komentirate?

- Problem grijanja u gradu se morao presjeći. Stara ''Toplana'' nije mogla više raditi. Imala je 90 miliona maraka dugovanja, nijedan kredit nije mogla da dobije i njena imovina je uglavnom pod hipotekama. Kroz izjave odbornika opozicije i pojedinaca iz stručne javnosti vidi se mnogo nestručnosti. Postoje dvije teme. Prva je snažno ugrožavanje materijalnih interesa. To je naftni lobi koji ostaje bez posla, jer nova toplana radi na drvo, a ne, kao stara, na mazut. Isključivanjem mazuta naftni lobi gubi desetine miliona maraka prihoda. Druga tema je dnevna politika, odnosno kampanja.


 Zašto Grad nema podatke o kvalitetu zraka i je li tačno da je zrak u Banjoj Luci značajno zagađeniji otkako je nova toplana počela s radom? 

- To je jedna od stvari kojima se najviše čudim. Mazut je zamijenjen drvetom. Količina emisije zagađivača je daleko veća sagorijevanjem nafte i mazuta nego sagorijevanjem drveta. U sagorijevanju drveta nema sumpordioksida, a smanjena je emisija ugljendioksida.

 Ko ne plati, bit će isključen  

- Grad je odlukom povjerio grijanje novoj toplani. Stara toplana više ne isporučuje toplotnu energiju. To sada rade „Eko-toplane“. Nova toplana preuzima sve poslove stare toplane - proizvodnju, održavanje mreže, naplatu, reklamacije, žalbe... Građani moraju da plate uslugu grijanja. Ako ne platite račun za mobilni telefon, isključit će vas. Isto je i s grijanjem.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.