INICIJATIVE

Hladnjača je spas za prijedorske voćare

Hladnjača bi znatno pomogla voćarima

Piše: Avaz.ba

21.3.2018

Gradska uprava Prijedor pokrenula je inicijativu za izgradnju hladnjače za odlaganje sezonskog voća domaćih proizvođača, koji su zbog nedostatka prostora za odlaganje prethodnih godina gubili i do 50 posto tržišne vrijednosti proizvoda, javlja Srna.  

- Za izgradnju hladnjače kapaciteta 500 tona neophodno je izdvojiti i do milion KM, ali bi ona bila spas za nas, voćare, jer smo već godinama prinuđeni da domaće, kvalitetno voće za bagatelu prodajemo prerađivačima - rekao je Dalibor Jović, predsjednik Upravnog odbora Poljoprivredne zadruge "Kooperativa" Prijedor.

On je naveo da bi hladnjača donijela višestruku korist - širenje proizvodnje, očuvanje kvaliteta proizvoda, kontinuirano snabdijevanje tržišta i višu cijenu proizvoda.

- Kada bismo imali tu hladnjaču, mogli bismo naše voće da čuvamo određeni period i samim tim bismo dobili na cijeni proizvoda - istakao je Jović.

On je naglasio da bi na taj način Prijedor dobio veliki distributivni centar voća i povrća.

- Mi bismo automatski povećavali naše zasade jer bismo imali siguran plasman i otkup - dodao je Jović.

Gradska uprava Prijedor traži način za finansiranje izgradnje hladnjače po principu javno-privatnog partnerstva, a voćari bi plaćali simbolične zakupnine.

Prekogranična saradnja

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Rade Rosić izjavio je da se trenutno radi na definiranju mogućnosti za izgradnju hladnjače i modela upravljanja, nakon čega će biti određeni potencijalni izvori finansiranja.

Postoje najave da se, u saradnji s distributivnim centrom voća i povrća iz Velike Gorice u Hrvatskoj, u Prijedoru priprema projekt prekogranične saradnje za naredni poziv trilateralnog programa u koji će biti uključene BiH, Hrvatska i Crna Gora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.