POPLAVE

Semberija: Maksimum vodostaja Save i Drine očekuje se sutra uvečer

LJ. LJ.

21.3.2018

Vodostaj Save na području Semberije i dalje je u porastu i u roku od 24 sata porastao je za 30 centimetara, tako da je jutros na mjernoj stanici u Rači iznosio 716 cm, odnosno 66 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

- Od jučer je na snazi redovna odbrana od poplava na području Semberije - saopćio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Istakao je da se maksimalan vodostaj na Savi u Semberiji očekuje sutra u večernjim satima.

- Usljed navedenog rasta vodostaja rijeke Save,  došlo je i do izlijevanja ove rijeke u priobalnom nebranjenom području. U Mjesnoj zajednici Novi kod Vršana zaplavljeno je oko 500 hektara poljoprivrednog i zemljišta pod šumom. Na Drini je zabilježeno opadanje vodostaja. Vodostaji manjih rijeka u Semberiji, Janje, Gnjice i Lukavca su u granicama normale - dodaje Mićić.

Drago Ristić, šef Odsjeka Civilne zaštite upozorio je stanovništvo koje živi u priobalnom području na maksimalnu budnost i pripravnost, te na blagovremeno preduzimanje preventivnih mjera na zaštiti materijalnih dobara.

- S obzirom na to da su najavljene nove padavine i narednih dana, upozoravamo stanovništvo na maksimalnu budnost. Sada su u fokusu mještani Novog, gdje je jedinica Civilne zaštite opremljena ribarskim čizmama, nepromočivim kombinezonima i drugom ličnom opremom. Sva plovna sredstva bi trebalo izvući na sigurno, kako ih vodeni talas ne bi oštetio - naveo je Ristić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.