BOSANSKA GRADIŠKA

Vrijedni Orahovljani kreću s proljetnom sjetvom

Miralem Softić radi sve da isuši imanje

Piše: B. GRGIĆ

10.4.2018


Tokom posljednjih poplava voda je doprla do nekoliko kuća u donjem dijelu Orahove, rubnog naselja prema Bosanskoj Dubici. Odahnuli su mještani ovog lijepog naselja koje po svojim urbanističkim karakteristikama liči na gradić.  

Bez muke

Orahovljani kažu da su strepili hoće li izdržati savski nasip u obližnjim Mlinaricama. Išli su i da pomognu komšijama.

Miralem Softić, čije je imanje u najnižem dijelu Orahove, kaže da je voda prijetila da poplavi njegovu i kuće komšija.

- Strahovali smo za kuće, a najviše za stoku na imanju mog komšije Halila Tahića. Na svu sreću, nije bilo većih posljedica. Još samo da se voda potpuno povuče dolje u poljima pa da ljudi otpočnu sa sjetvom kukuruza - kaže Softić.


Orahovljani se pripremaju za sjetvu

Ovaj šezdesetogodišnjak već se latio traktora, pripremajući obližnju baštu za sadnju povrća. Voda se povukla pa je oranje izvedeno bez veće muke.

Dosta vode

- Namjera mi je da uzorem kako bih inicirao brže sušenje zemljišta. Evo vidite i na mom imanju još ima dosta vode. Čamac je tu bio za svaki slučaj. Imam nešto živine i ovaca i nije bilo značajnijih problema. Porast vode zaustavio se u posljednji čas.

Orahovljani vrijede za izuzetne poljoprivrednike. Specijalnost nam je proizvodnja kukuruza i tov junadi. Vjerujem da će se sjetva u većem dijelu ovdje okončati tokom aprila - kaže Softić.

Pod vodom bio i stadion

Tokom martovskih poplava Orahova je bila odsječena od ostatka općine, jer je zbog izlijevanja vode na magistralni put nizvodno u Gašnici i Bistrici saobraćaj prema Bosanskoj Gradišci bio u prekidu. Pod vodom je i stadion lokalnog kluba Bratstvo, a obližnja crpna pumpa je u pogonu. Ipak, loše stanje ove i ostalih pumpi nizvodno prema Srpcu te katastrofalno stanje odvodnih kanala doprinijeli su sporijem povlačenju vode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.