NIJE ISPOŠTOVANA PROCEDURA

Agencija za državnu upravu RS kršila Zakon o javnim nabavkama

Ilustracija

Fena

13.4.2018

Agencija za državnu upravu Republike Srpske (RS), tokom rada u prošloj godini, nije u potpunosti ispoštovala procedure javnih nabavki, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora u ovom bh. entitetu.

Neusklađenosti se odnose na nabavku računarske opreme (servera), u iznosu od 7.460 KM, za potrebe Centralnog registra državnih službenika (kadrova) u RS.

Revizori su naveli da trošak po tom osnovu nije ni predviđen planom nabavki za 2017. godinu.

Iznijeli su i primjedbu, jer za nabavku kancelarijskog materijala na internet-stranici Agencije za državnu upravu RS nije objavljena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, čime su ponovo prekršili Zakon o javnim nabavkama u BiH.

Također, Zakon su prekršili i budući da su s najpovoljnijim ponuđačem zaključili ugovor na iznos veći u odnosu na dostavljenu ponudu.

Agenciji za javne nabavke nije dostavljen ni izvještaj o provedenim postupcima javne nabavke. Također, za provedene postupke nabavki na internet-stranici Agencije za državnu upravu u RS nisu objavljeni osnovni elementi ugovora.

I za nabavku usluga popravke i održavanja vozila u vrijednosti od 4.063 KM nije zaključen ugovor, a revizijom rashoda utvrđeno da i da za usluge prilagođavanja novog servera, u vrijednosti od 2.925 KM, nije provedena procedura javne nabavke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.