BANJA LUKA

Grad na Vrbasu dobiva novi hotel, kružni tok i policijsku stanicu

Izgled buduće policijske stanice

G. DAKIĆ

15.4.2018

Banja Luka će uskoro dobiti novi hotel, još jedan kružni tok koji bi trebao raspetljati jedan od najvećih saobraćajnih čvorova u gradu na Vrbasu i novu zgradu policijske stanice koja će biti izgrađena u naselju Lauš.

 Javna rasprava

Hotel bi se trebao graditi u blizini „Lesnine“, na mjestu na kojem se sada nalazi parking. Odbornici Skupštine Grada usvojili su prostorni - planski dokument u kojem stoji da je i u ranijem regulacionom planu predviđeno da se na tom mjestu gradi poslovni objekt s prizemljem i četiri sprata.

Nacrt novog regulacionog plana uskoro će biti na javnoj raspravi, a njim će gradske vlasti pokušati riješiti „usko saobraćajno grlo“ koje godinama pravi probleme stanovnicima Lauša i Paprikovca.

Raskrsnica kod restorana „Sirano“ je nepremostiv saobraćajni problem više od dvije decenije. Kružni tok kod „Sirana“ imat će jednu saobraćajnu traku iako je prvobitno planirano da ima dvije.

 Idejni projekt

Lauš bi trebao dobiti i zgradu policijske stanice. Odjeljenje za prostorno uređenje izradilo je idejni projekt ovog objekta, čija će površina iznositi 1.112 kvadrata, a ukupna vrijednost investicije se procjenjuje na milion maraka.

Mjesne zajednice 

Pored stanice Lauš će dobiti i nove prostorije mjesnih zajednica.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović kaže da Grad trenutno plaća zakup za prostorije u kojima su smještene mjesne zajednice Lauš 1 i 2.

- Dobit ćemo vlastiti objekt koji će ispunjavati sve uvjete za smještaj prostorija mjesne zajednice, a sa druge strane od velikog značaja je i to što više nećemo plaćati zakup kada se izgradi novi objekt. Korist od ovoga imat će i građani Lauša koji će dobiti savremeni objekt za sve društvene aktivnosti - rekla je Pavlović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.