PROJEKTI

Počela obnova i proširenje Doma penzionera u Trebinju

U okviru projekta bit će sanirani krovovi i postavljena nova fasada

P.MUCOVIĆ

18.4.2018


U Trebinju je počela obnova Doma penzionera. Vrijednost projekta je 1,6 miliona maraka, a sredstva su osigurana iz programa namijenjenog raspuštanju kolektivnih centara u BiH. 

Proširenje kapaciteta

Početak radova je ozvaničio ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš, koji je istakao da se radi o kompletnoj unutrašnjoj i vanjskoj adaptaciji Doma penzionera.

- Drago mi je što Vlada RS učestvuje u ovom projektu, koji je veoma značajan za grad Trebinje, koji, također, učestvuje u samoj investiciji - naglasio je Čordaš.

Direktor Doma penzionera Rajko Ćapin je rekao da je zadovoljan što su poslije dugogodišnjih najava počeli radovi na objektu, što će korisnicima omogućiti veći komfor, a zaposlenima bolje uvjete za rad. U Domu je trenutno smješteno 114 korisnika, od kojih za njih 20 troškove snosi resorno ministarstvo.

U okviru projekta bit će sanirani krovovi i postavljene fasada s toplotnom izolacijom te mašinska i elektroinstalacija. Također, osim rekonstrukcije, u planu je proširenje kapaciteta, što će otvoriti i nova radna mjesta.

 Novi korisnici

- Postoje stalne aplikacije za prijem novih korisnika, ali često nismo u mogućnosti odmah odgovoriti na sve zbog nedostatka soba. Nadamo se da će se situacija popraviti kada se adaptiraju sobe koje do sada nisu bile u funkciji – kazao je Ćapin ranije.

Navodi da u Domu penzionera u Trebinju borave korisnici iz cijele BiH, ali i regiona.

 Zgrada u bivšoj kasarni 

Čordaš je dodao da će putem istog projekta uskoro početi i izgradnja stambene zgrade sa 48 stanova u bivšoj kasarni, čime će biti riješen problem alternativnog i kolektivnog smještaja u gradu. Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić je naveo da Grad učestvuje sa 20 posto sredstava u izgradnji zgrade, čime su obuhvaćeni troškovi uređenja okolnog prostora, renta i zemljište.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.