SARAJEVO

Građani će se moći besplatno liječiti u privatnim klinikama

ZZO KS raspisao javni poziv za porodičnu medicinu

A. Na.- A. Mi.

11.2.2017

Kako je kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj (SBB) i najavila prije nekoliko mjeseci, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS raspisao je javni poziv privatnim poliklinikama, kao i javnim domovima zdravlja za pružanje usluga porodične medicine. 

Izjednačiti sektore

To znači da će sve privatne poliklinike koje ispunjavaju uvjete potpisati ugovor sa ZZO, a na osnovu kojeg će se građani KS moći liječiti u tim klinikama sa zdravstvenom knjižicom.

- Do 24. marta mogu se prijaviti svi oni koji misle da ispunjavaju uvjete. Na ovaj način izjednačit ćemo ustanove u privatnom sektoru s javnim zdravstvenim ustanovama. Svi pod jednakim uvjetima mogu aplicirati i pružati usluge iz porodične medicine - rekla je Ademaj.

zilha-ademaj

Ademaj: Izabrati ljekare

Prema njenim riječima, nakon što ZZO KS potpiše ugovor s izabranim ustanovama, građani će se morati odlučiti, odnosno izabrati svog ljekara i ustanovu u kojoj će otvoriti karton. 

Plaćene usluge 

- Bez obzira na to koju kliniku ili dom zdravlja pacijenti izaberu, sa zdravstvenom knjižicom imat će besplatno liječenje, jer će te usluge plaćati Zavod. S ovom praksom počet će se čim se završi javni poziv i potpišu ugovori - istakla je ministrica.

Riječ građana

Alka Špuren 

alka-spuren

- Mislim da je to pozitivno. Sigurno će olakšati nama, pacijentima, jer imamo pravo na izbor. U domovima zdravlja nije baš dobro stanje, bez obzira na narudžbe i termine koje dobijemo, opet moramo čekati.

Nermina Kvesić

nermina-kvesic

- Nije loše, neće više biti gužve. Još samo da nam svima podijele elektronske knjižice. Nadam se da će biti veća konkurencija među ustanovama, a to će samo dovesti do boljih usluga pacijentima.

Mehmedalija Teskeredžić 

taskaredzic

- To će, ako se ostvari, biti veliki napredak. Pomoći će svim građanima i pacijentima, brže će se odlaziti na liječenje. Mislim da ćemo imati i kvalitetnije liječenje, jer će brigu o nama voditi puno više ljekara. 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.